Tuesday, May 31, 2022

Vechiul Testament Capitol 3

 

                               VECHIUL TESTAMENT, CAP. 3.
                                            17 PAGINI CORECTATE.
BIBLIA, CARTEA CĂRȚILOR, CUVANTUL LUI DUMNEZEU, 2016. Cap. 3 CONTINUARE 1: OSEA, IOEL, AMOS, OBADIA, IONA, MICA, NAUM, HABACUC, TEFANIA, HAGAI, ZAHARIA, MALEAHI. Reeditat Constantin ( Costel ) Calin. 07.22.2019. 17 pagini.
OSEA :
Titlul : Cartea  poarta numele Profetului care a scris-o. Osea, Iosua si Isus sunt forme derivate din aceiasi radacina. “ Osea “ inseamna “ mantuire “, in timp ce Iosua si Isus  include in plus prezenta celui care produce mantuirea. “ Mantuirea este a Domnului “, sau “ Domnul este Mantuitorul “.
Autorul : Osea nu a fost crescut in scoala Profetilor, ci un om ridicat de Dumnezeu din mijlocul poporului.  
El a trăit in împărăția de nord a Israelului. Tatăl sau s-a numit Berri ( Osea 1:1 ), iar soția lui, Gomer ( Osea 1:3 ). Din căsnicia lor s-au născut trei copii: doi băieți si o fata ( Osea 1:4, 6, 9 ) care au servit ca semne cu un mesaj simbolic pentru Israel. Alte amănunte nu mai cunoaștem despre Osea. Numele lui nu mai apare in nici o alta carte a Bibliei.
Data: Osea și-a rostit mesajul pentru poporul Împărăției lui Israel ( Osea 5:1 ), pe vremea lui Ozia ( 767- 739 I.H ), Iotam ( 739 -731 I.H. ), Ahaz ( 731-715 I.H.) Si Ezechia ( 715-686 I.H ), toti aceștia fiind din împărăția lui Iuda. Probabil ca după căderea Samariei si ducerea lui Israel in robie, Osea s-a refugiat in împărăția lui Iuda și de aceea il datoreaza dupa împărați care erau familiari noilor săi cititori. Cand și-a început Osea activitatea in Israel, Ieroboam al doilea mai era încă pe tron ( 782 -753 I.H. ),. acesta il face pe Osea un contemporan mai tanar al profetului Amos. De fapt, activitatea sa a fost paralelă cu activitățile Profeților  Isaia si Mica, care si-au rostit mesajele in împărăția lui Iuda. Indelunga activitate profetica a lui Osea a acoperit aproape 50 de ani, strabatand între 755 - 710 I.H. vremea ultimilor 6 împărați dinaintea ducerii Israelului in robia asiriana.
Contextul scrierii : Perioada de timp dintre domnia lui Ieroboam și robia babiloniana este “ ultima turnantă “ din traseul istoric al împărăției lui Israel. Din ce in ce mai mult, lucrurile au început sa se precipite spre rău. Ieroboam al doilea a fost ultimul Împărat al Israelului care a fost instalat prin ceva ce a semănat măcar cu o alegere divina. Cu moartea sa si cu asasinarea fiului sau, Zaharia (2 Imp.10:30 si 15:8-12 ), ia sfarsit dinastia instituită de Iehu. Cei care vor succeda de acum la tron, vor pune mâna pe putere prin lovituri de stat. Salum il asasineaza pe Zaharia, după numai o luna de domnie, Menahem il asasineaza pe Salum, iar după o singura luna petrecuta pe tron, Pecah il asasinează  și el pe Pecahia, Iar Osea ( Împăratul, nu Profetul ), ajunge la tron prin asasinarea ucigasului Pecah. A fost o perioada cumplita de istorie, loialitatea fata de tron era ca si inexistentă. În toate ungherele se ascundeau si complotau conspiratorii. Anarhia se ridica valuri, valuri, iar poporul pierduse orice stabilitate și orice masura. ( Osea 4:1, 2; 7:1, 7: 8:4; 9:15 ). În jurul tronului pangarit și insangerat, națiunea putrezea in imoralitate si idolatrie. Instabilitatea politică a slăbit foarte mult tăria Iranului. Încrederea lor in Domnul este inexistenta. Țara alerga dintre Egipt si Asiria după alianțe internaționale ( Osea 7:11 ). Din punct de vedere spiritual situația era si mai grea decat situația politică. Imediat după scindarea de Ierusalim și de casa lui David, Ieroboam făcuse Israelul sa pacatuiasca cu viteii de aur pe care ii instalase in Dan si in Betel. Fusese o vreme in care idolatria il simboliza totuși măcar pe Iehova, Dumnezeul evreilor (1 imparati 12:25-33 ). Cu timpul însă, idolatria a  căpătat putere prin sine insisi si Israelul l-a părăsit pe Domnul. Viteii de aur au devenit in scurt timp o usa deschisa pentru idolatria cea mai rudimentara si mai indracita. Astarteele si Baalii au intrat in inimele poporului, intunecandu-le mințile si tarand-ui in cele mai murdare ritualuri si in crudele sacrificii ale copiilor. Iata o lista incompletă a relelor împotriva cărora a vorbit Osea:- neciste ( 4 :1,2 ), crime si varsari de sange  ( 4:2; 5:2 : 6:8 ), hoți la drumul mare, savarsite si de talhari,  dar si de preoți (6: 9; 7:1 ), imorali                               VECHIUL TESTAMENT, CAP. 3.
                                            17 PAGINI CORECTATE.
BIBLIA, CARTEA CARTILOR, CUVANTUL LUI DUMNEZEU, 2016. Cap. 3 CONTINUARE 1: OSEA, IOEL, AMOS, OBADIA, IONA, MICA, NAUM, HABACUC, TEFANIA, HAGAI, ZAHARIA, MALEAHI. Reeditat Constantin ( Costel ) Calin. 07.22.2019. 17 pagini.
OSEA :
Titlul : Cartea  poarta numele Profetului care a scris-o. Osea, Iosua si Isus sunt forme derivate din aceiasi radacina. “ Osea “ inseamna “ mantuire “, in timp ce Iosua si Isus  include in plus prezenta celui care produce mantuirea. “ Mantuirea este a Domnului “, sau “ Domnul este Mantuitorul “.
Autorul : Osea nu a fost crescut in scoala Profetilor, ci un om ridicat de Dumnezeu din mijlocul poporului.  
El a trait in imparatia de nord a Israelului. Tatal sau s-a numit Beeri ( Osea 1:1 ), iar sotia lui, Gomer ( Osea 1:3 ). Din casnicia lor s-au nascut trei copii: doi baieti si o fata ( Osea 1:4, 6, 9 ) care au servit ca semne cu un mesaj symbolic pentru Israel. Alte amanunte nu mai cunoastem despre Osea. Numele lui nu mai apare in nici o alta carte a Bibliei.
Data: Osea si-a rostit mesajul pentru poporul Imparatiei lui Israel ( Osea 5:1 ), pe vremea lui Ozia ( 767- 739 I.H ), Iotam ( 739 -731 I.H. ), Ahaz ( 731-715 I.H.) Si Ezechia ( 715-686 I.H ), toti acestia fiind din imparatia lui Iuda. Probabil ca dupa caderea Samariei si ducerea lui Israel in robie, Osea s-a refugiat in imparatia lui Iuda si de aceia il dateaza dupa imparatii care erau familiari noilor sai cititori. Cand si-a inceput Osea activitatatea in Israel, Ieriboam al doilea mai era inca pe tron ( 782 -753 I.H. ),. acesta il face pe Osea un contemporan mai tanar al profetului Amos. De fapt, activitatea sa a fost paralela cu activitatile Profetilor  Isaia si Mica, care si-au rostit mesajele in imparatia lui Iuda. Indelunga activitate profetica a lui Osea a acoperit aproape 50 de ani, strabatand intre 755 - 710 I.H. vremea ultimilor 6 imparati dinaintea ducerii Israelului in robia asiriana.
Contextul scrierii : Perioada de timp dintre domnia lui Ieriboam si robia babiloniana este “ ultima turnanta “ din traseul istoric al imparatiei lui Israel. Din ce in ce mai mult, lucrurile au inceput sa se precipite spre rau. Ieriboam aldoilea a fost ultimul Imparat al Israelului care a fost instalat prin ceva ce a semanat macar cu o alegere divina. Cu moartea sa si cu asasinarea fiului sau, Zaharia (2 Imp.10:30 si 15:8-12 ), ia sfarsit dinastia instituita de Iehu. Cei care vor succeda de acum la tron, vor pune mana pe putere prin lovituri de stat. Salum il asasineaza pe Zaharia, dupa numai o luna de domnie, Menahem il asasineaza pe Salum, iar dupa o singura luna petrecuta pe tron, Pecah il asasineaza  si el pe Pecahia, Iar Osea ( Imparatul, nu Profetul ), ajunge la tron prin asasinarea ucigasului Pecah. A fost o perioada cumplita de istorie, loialitatea fata de tron era ca si inexistenta. In toate ungherele se ascundeau si complotau conspiratorii. Anarhia se ridica valuri, valuri, iar poporul pierduse orice stabilitate si orice masura. ( Osea 4:1, 2; 7:1, 7: 8:4; 9:15 ). In jurul tronului pangarit si insangerat, natiunea putrezea in imoralitate si idolatrie. Instabilitatea politica a slabit foarte mult taria Israelui. Increderea lor in Domnul este inexistenta. Tara alerga intre Egipt si Asiria dupa aliante internationale ( Osea 7:11 ). Din punct de vedere spiritual situatia era si mai grea de cat situatia politica. Imediat dupa scindarea de Ierusalim si de casa lui David, Ieriboam facuse Israelul sa pacatuiasca cu viteii de aur pe care ii instalase in Dan si in Betel. Fusese o vreme in care idolatria il simboliza totusi macar pe Iehova, Dumnezeul evreilor (1 imparati12:25-33 ). Cu timpul insa, idolatria a  capatat putere prin sine insisi si Israelul l-a parasit pe Domnul. Viteii de aur au devenit in scurt timp o usa deschisa pentru idolatria cea mai rudimentara si mai indracita. Astarteele si Baalii au intrat in inimle poporului, intunecandu-le mintile si tarand-ui in cele mai murdare ritualuri si in crudele sacrificii ale copiilor. Iata o lista incompleta a relelor impotriva carora a vorbit Osea:- neciste ( 4 :1,2 ), crime si varsari de sange  ( 4:2; 5:2 : 6:8 ), hotii la drumul mare, savarsite si de talhari,  dar si de preoti (6: 9; 7:1 ), imoralitate ridicata pe scara nationala ( 4:2, 11: 7;4 ), necinste in comert si in justitie ( 10 : 4;12:7 ), idolatrie demonica ( 4:12-13; 8:5; 10:1,5 si extraordinara 13:2; “ Si jerfind oameni, saruta vitei “ , betie ( 4:2; 7;5 ), o totala lipsa de sensibilitate si de cainta in fata de Dumnezeu ( 4:4; 13:14 ).
Continutul cartii : In cei 50 de ani de misiune profetica, Osea si-a repetat mereu cele trei parti ale mesajului sau:
1. Dumnezeu este maniat la culme pentru pacatele in care traieste poporul Sau si din pricina aceasta ;
2. judecata este facuta si pedeapsa este sigura ; totusi
2.
3. dincolo de aceasta manioasa pedepsire Dumnezeu pastreaza poporului o iubire vesnica, plina de bunatate si credinciosie, care pregateste deja planuri pentru timpul in care ei se vor intoarce la El.
Primele 3 capitole ale cartii sunt autobiografice si simbolice. Osea este indemnat de Dumnezeu sa se casatoreasca cu o femeie pe nume Gomer. Casnicia profetului cu aceasta femeie necredincioasa si dedata la
pacatul curviei, devine o alegorie a tragediei pe care o traieste Dumnezeu in relatia Lui cu nestatornicul si necredinciosul Israel. Este evident ca, in succesiune logica, capitolul  este o “ talmacire “ spirituala a situatiei neplacute in care L-a pus Dumnezeu pe Osea. Urmeza apoi capitolul 3 al cartii, care priveste adanc in viitor pana spre vremea sfarsitului in care Israelul se va intoarce la Domnul. “ Dupa aceia, copii lui Israel se vor intoarce si vor cauta pe Domnul, Dumnezeul lor si pe imparatul lui David; si vor tresari la vederea Domnului si a bunatatii Lui, in vremurile de pe urma” ( Osea 3:5 ). Restul de capitole ale cartii sunt o culegere de izbucniri retorice ale profetului. Este foarte greu sa stabilesti o ordine oarecare in aceste fragmente de cuvantari inflacarate. Ele sunt izbucniri de gelozie din partea unui Dumnezeu al iubirii.
Cuvinte cheie si teme caracteristice : Osea este cunoscut prin faptul ca prezinta lipsa de credinciosie a poporului Israel fata de Dumnezeu drept o infidelitate spirituala. Cuvintele rostite de el sunt tari si taioase. Idolatria este denumita “ curvie “ iar idolii vremelnici sunt numiti “ ibovnici “ ( Osea 2:5 ). In noianul de cuvinte tari, exista totusi si un cuvant duios si plin de de dragoste. El este “ Hesed “ si este un echivalent perfect pentru dragoste dumnezeiasca. “ Hesed “ este iubirea compatimitoare si dezinteresata. Hesed este dragostea statornica si imposibila de inlaturat. David a folosit cuvantul acesta, atunci cand a cautat pe cineva din casa vrajmasa a fostului Imparat Saul, pentru ca dorea sa le faca bine : David a zis “ A mai ramas cineva din casa lui Saul, ca sa-i fac bine din pricina lui Ionatan ? ( 2 Samuel 9:1 ). Tinet-ti minte ca David facuse un legamant cu Ionatan, prin care se angajase sa-si faca bine unul altuia ( Sam 18:3; 20:14-6; 41 ). Pasajele in care Osea vorbeste despre “ Hesed “ sunt : ( Osea 2:19; 4:1 ; 6:4, 6; 10:12; 12: 6 ).
Iata cum este descrisa manifestarea lui “ Hesed “ in cadrul relatiei pe care o are Dumnezeu cu Israelul : “ “ Poporul Meu este pornit sa se departeze de Mine ; si daca sunt chemati inapoi la Cel- Prea - Inalt, niciunul dintre ei nu cauta sa se ridice, “ Cum sa te dau Efraime “ , Cum sa te predau Israele ? Cum sa-ti fac ca Admei ? Cum sa te fac ca Teboimul ? Mi se zbate inima in Mine si totul inauntru mi se misca de mila ! Nu voi lucra dupa mania mea aprinsa, nu voi mai nimici pe Ephraim ; caci eu sunt Dumnezeu, nu un om. Eu sunt Sfantul in mijlocul tau si nu voi veni sa prapadesc ( Osea 11:7-9 ). Hesed este dragostea in virtutea legamantului incheiat intre Dumnezeu si oameni.
Mesajul cartii : Cartea lui Osea este o chmare la pocainta si la intoarcere la Domnul. Capitolul 14 al cartii este un mesaj de dragoste si de chemare pentru toti aceia care care s-au indepartat vreodata de Domnul. Osea mai este insa si altceva. Profetia aceasta este un avertisment impotriva idolatriei si indepartarii de Dumnezeu. Chiar si formele simbolice care pretind ca-l arata pe Domnul nu sunt altceva decat o cursa pentru suflet. Toate apostaziile mari au aparut la inceput ca o mica neesentiala departare de la simplitatea si claritatea mesajului Scripturii. Din acest punct de vedere, am putea spune ca Ieriboam al doilea si ceilalti Imparati de dupa el, au cules doar ceiace semanase la inceputul istoriei lui Israel, primul Ieriboam, fauritorul celor doi vitei de aur. A putea reformula avertismentul lui Osea in cuvintele Apostolului Ioan “ Copilasilor, feriti-va de idoli “ ( 1 Ioan 5:21 ).
 SCHITA CARTII : Introducere - O patanie cu talc., 1-3. 1.
1. Dumnezeu este sfant 4-7 : Cele 5 invinuiri 4-5, Falsa intoarcere, 6., O vindecare imposibila.
2 Dumnezeu este drept, 8-10 : Trambita anunta pedeapsa, 8:!, etc. Textul este o vestire a pedepsei care va veni.
3. Dumnezeu este dragoste 9-14 : Un Dumnezeu care tanjeste ( 11:1,4,8, etc. ) Un Israel care nu poate scapa nepedpsit ( 12 )., Triumful final al iubirii ( 14 ) .
============================================================================
IOEL : Nenorocirea nu vine nici o data singura. Cartea lui Ioel este descrierea prapadului pe care l-au produs norii de lacuste trimisi de Dumnezeu asupra Israelului.
Titlul : Cartea poarta numele Profetului care a scris-o “ Ioel “ se poate traduce prin “ Iehova este Ielohim “ sau “ Dumnezeu este Domnul “ . Un nume cum nu se poate mai potrivit pentru omul chemat sa vesteasca suveranitatea lui Dumnezeu asupra naturii, asupra popoarelor si asupra istoriei.
Autorul : Din faptul ca intalnim dese referiri la Sion si la Casa Domnului, putem deduce ca Ioel a fost un cetatean al Ierusalimului. Dar, in afara, ca mai aflam si ca pe Tatal sau la chemat Penuel ( Ioel 1:1 ), nu putem afirma ca stim alte date despre personalitatea Profetului. Ca tip de mesaj, Ioel este un propavaduitor
3.          
al pocaintei si un Prooroc al trezirilor spirituale.
Data : Asa cum am afirmat deja, este foarte greu de precizat data scrierii acestei carti. Din lipsa mentionarii numelui vreunui Imparat dar prin faptul ca sunt pomeniti preotii, se poate presupune va Ioel a activat la inceputul domniei lui Ioas, cand dupa inlaturarea Ataliei dupa tron ( 835 I.H. ) copilul Imparat a domnit sub
protectoratul preotului Iohaida.
Contextul istoric : Ioel este omul trimis sa-i invete pe evrei principii eterne ilustrate de intamplari cotidiene. El foloseste grozavia unei invazii distrugatoare de lacuste pentru a anunta pedepse care vor continua sa vie si pentru a chema poporul la pocainta. In mesajul lui Ioel, invazia de lacuste este o pedeapsa trimisa de Domnul. El cheama marturia celor inaintati in varsta ca sa dovedeasca faptul ca o calamitate de asemenea proportii este un lucru rar in istorie ( Ioel 1:2 ). Probabil ca intensitatea pagubelor provocate de miriadele de insecte devoratoare de vegetatie fusese de data aceea cu adevarat iesita din comun. Viile fusese nimicite ( Ioel 1:5 ), iarba campului disparuse ca dupa un cumplit parjol si toata suflarea tanja dupa hrana
( Ioel 1:20 ). Momentul este cum nu se poate mai propice pentru chemarea poporului la post si rugaciune
( Ioel 1:13-140.
Continutul cartii : Ioel a profetit in Iuda. Folosind tragedia invaziei de lacuste, el sta inaitea poporului cu un discurs solemn si rascolitor. Cartea este un manifest al chemarii la pocainta si o proclamatie a lucrarilor mari pe care le face Dumnezeu pe pamant. In mijlocul tanguirii generale, Dumnezeu ii da Profetului un mesaj, care explica nenorocirea, ameninta cu pedepse viitoare mai mari si promite revarsarea binecuvantarilor ceresti peste cei ce isi vor indrepta starea lor inaintea Domnului. Cititi cu atentie indemnurile la pocainta din ( Ioel 2:12-17 ). Binecuvantarile rostite in finalul cartii sunt promise tuturor celor care vor urma calea umilintei si vor astepta binecuvantarile Cerului.
Cuvintele cheie si teme caracteristice : Cartea lui Ioel ne asaza in fata a doua teme caracteristice: revarsarea Duhului Sfant si “ Ziua Domnului “. Pasajul din ( Ioel 2;28-29) este pomenit de Apostolul Petru ca o explicatie a ceiace s-a intamplat in ziua de Rusalii si este considerat de multi drept semnul care a marcat nasterea Bisericii crestine. O analiza mai atenta a textului lui Ioel va plasa insa foarte clar revarsarea Duhului amintita in carte, in seria de evenimente apocaliptice care vor caracteriza sfarsitul epocii actuale si debutul Imparatiei lui Mesia. Versetul 28 incepe cu expresia : “ Dupa aceia “ care marcheaza intotdeauna ziua sfarsitului, iar versetele 30-31 continua descrierea revarsarii Duhului Sfant completand-o cu cu alte manifestari supranaturale : “ Voi face sa se vada semne in ceruri si pe pamant : sange, foc si stalpi de fum. Soarele se va preface in intuneric si luna in sange, inainte de a veni ziua Domnului, ziua cea mare si infricosata “. Care sa fie deci adevarata simnificatie a evenimentelor petrecute de Rusalii ? Asa cum vom arata cand vom prezenta “ Faptele Apostolilor “, Rusaliile au fost inca o oferire a Imparatiei pentru poporul Ierusalimului. In urma refuzului lor, evenimentele descrise de Ioel si-au oprit lantul desfasurarii, lasand sa se scurga vremea Bisericii, dar ele isi asteapta inca deplina lor implinire in preajma desfasurarii Imparatiei. Cat priveste “ Ziua Domnului “, Ioel foloseste aceasta expresie in trei sensuri : (1) sensul local si imediat al groaznicilor pedepse care au venit asupra evreilor, (2) sensual anticiparii unor evenimente care vor marca viitorul lui Israel si (3) sensul profetic apocaliptic. Aluzia la valea lui Iosafat ( Ioel 3:2, 12, 14 ), ne trimite imediat la conflictul final intre popoarele lumii in perioada Armaghedonului, cand mania lui Dumnezeu va calca neamurile in teascul maniei. Numai cea de a doua venire a Domnului va putea sa puna capat calamitatii care va ameninta cu distrugerea tuturor oamenilor dupa planeta ( Zaharia 14:2-4 ) ;( Isaia 2:12 ; 13:6, 9: 14:3 ), ( Ieremia 30;7,8; 46:10 ), ( Plangerile 2;16 ), ( Ezec. 7:19: 13:5; 30:3,9; 38:20-23 ).
Schita cartii :
1. O avertizare, Invazia de lacuste: Prezentul dezastru,1:1-20. Si mai grozava amenintare in viitor, 2:1-11.
2. Un apel, o ultima nadejde : Chemarea “ Intoarceti-va la Mine “ 2:12-17, Promisiunea “ Ma voi indura de voi “, 2:18-27.
3. O completarea, zilele de pe urma : Evenimentele zilelor din urma, 2:28-3:16 , Slava finala a Sionului 3;17-21.
============================================================================
AMOS : Iata o carte scrisa de un profet laic. Dumnezeu si-a pastrat intotdeauna dreptul sa se foloseasca de orice oameni pe care El ii alege pentru vestirea mesajelor Sale. Cand Preotii si Imparatii isi pierd vrednicia, ciobanii si culegatorii de smochine sunt inrolati in vestirea Cuvantului Domnului ( Amos 7;14 ).
Titlul : Cartea poarta numele autorului ei :  Amos, care se poate traduce prin “ puratatorul de poveri “. Inca o data, numele este o anuntare a specificului misiunii pe care o avea acest om chemat de Dumnezeu la o
4.
activitate grea si importanta.
Autorul : Numele lui Amos nu apare in nici o alta carte a Bibliei. El nu a fost un Preot sau un Profet educat in misiuna sa,  in transmiterea Cuvantului lui Dumnezeu.  Ca si in cazul celorlati Profeti insa, autoritatea lui a venit de la Domnul si asta l-a facut de ajuns ca sa stea plin de indrazneala in fata oamneilor; “ Amos a
raspuns lui Amatia : “ Eu nu sunt nici Prooroc, nici fiu de Prooroc ; ci sunt pastor si culegator de smochine de Egipt. Dar Domnul m-a luat de la oi si Domnul mi-a zis: “ Du-te si prooroceste poporului Meu Israel “
( Amos 7:14-15 ). Locul din care s-a ridicat Amos a fost Tecoa, o asezare situata cam la 6 Km. sud de Betleem  in pustia Iudeii. Acolo isi pastorise si David oile si tot acolo se ascunsese pe cand fugea de imparatul Saul. Limbajul folosit de Amos este nesofisticat. Profetul are vorbirea unui om de tara, plina de comparatii din natura in care-si duce viata ( Amos 3:4, 5, 12 ; 5:8, 19; 9:9 ). Tonul lui e raspicat, iar mesajul lui merge direct la tinta fara prea multa pregatire: “ El a zis : “ Domnul racneste din Sion, glasul Lui rasuna din Ierusalim. Pasiunile pastorilor jelesc  si varful Carmelului e uscat “ ( Amos 1: 2 ).
Data : Autorul fixeaza singur data activitatii sale: “ Pe vremea lui Ozia, imparatul lui Iuda si pe vremea lui Ieroboam, fiul lui Ioas, Imparatul lui Israel, cu doi ani inaintea cutremurului de pamant “. Tinand seama de amenintarile care se apropie de sfarsitul domniei lui Ieroboam, putem spune ca Amos a activat in preajma anului 775 I. H. Amos este un profet ridicat de Dumnezeu din Imparatia lui Iuda si trimis sa prooroceasca la Betel si Samaria, in inima religioasa a imparatiei lui Israel. Activitatea profetica a lui Amos nu a fost solitara. Probabil ca in tineretea lui a apucat sa-l vada pe Elisei si sa-l auda pe Iona vorbind despre succesele militare ale Israelului ( 2 imparati 14:25 ). Amos a fost premergatorul altor Profeti. In timpul lucrarii lui, Dumnezeu l-a ridicat pe Osea sa vorbesca in Israel si pe Isaia si Mica in Iuda.
Contextul scrierii : Amos a profetit intr-o vreme de optimism si abundenta.Vremea lui Ozia si Ieroboam readusese ceva din fala Israelului de altatdata. La curtile Impartesti se instalase iarasi luxul, ritualurile religioase erau pline de pompa si fast, poporul traia iarasi in abundenta si in bucurie. Israelul arata insa ca un mar frumos pe dinafara si gaunos pe dinauntru. Pacatul se furisase in viata intima a poporului si dincolo de aparente de religiozitate, Legea Domnului fusese abandonata. Simplitatea si neprihanirea fusese inlocuite cu abundenta materiala, luxul, necinstea si imoralitatea ( Amos 2:6-8 ); 3:10 ; 4:1 ; 5;10-12 ; 8:4-6 ). In plan international, Asiria, Mesopotamia si Egiptul erau in eclipsa, asa ca aparent, Israelul nu avea de ce sa se teama. In acest context Amos a fost trimis de Domnul sa predice un mesaj de mustrare si amenintare. Pedeapsa vestita de Amos nu se vedea atunci nici macar la orizontul istoriei, asa ca nu este de mirare ca acest “ taran ” venit de la oi a fost privit cu curiozitate si aversiunea in centrele civice si religioase ale Israelului. Imaginati-va cam cum au reactionat doamnele din “ inalta societate “ a Samariei cand l-au auzit spunandu-le ; “ Ascultati acum juncane din Basan, de pe muntele Samariei, voi care asupriti pe cei sarmani, zdrobiti pe cei lipsiti si ziceti barbatilor vistrii : Dati-ne sa bem ” ( Amos 4:1 ). Nu este de mirare ca impotriva Profetului s-a pornit repede o conspiratie  care a facut totul ca sa-l reduca la tacere. Amatia, Preotul idolatru din Betel, l-a parat Imparatului, declaradu-l tradator ( Amos 7: 10-11 ), iar apoi l-a interpelat pubic, gonindu-l din Israel : “ Pleaca, vazatorule si fugi in tara lui Iuda ! Mananca-ti painea acolo si acolo prooroceste, dar nu mai proorocesti la Betel, caci este un locas Sfant al Imparatului si este un templu al Imparatiei “ ( Amos 7:12-13 ). Aceasta interpelare a cauzat, declaratia autobiografica a Profetului si groaznica sentinta dumnezeiasca rostita impotriva Preotului Amatia ( Amos 7:17 ). Alungat din Israel , Amos s-a intors la Iuda si a asternut continutul profetiilor sale in scris ca sa poata fi raspandite in continuare in Israel si ca sa serveasca drept avertisment Imparatiei lui Iuda.  
Continutul : Desi de la tara, Amos este un vorbitor elocvent si ordonat. Capitolele 1 si 2 sunt o expunere despre “ opt greutati “ care stau pe inima Profetului. In revarsari Profetice, Amos vorbeste impotriva tuturor celor opt natiuni din teritoriile Palestinei: Siria (1:3-5 ), Filistenii ( 1:6-8 ), Fenicia ( 1:9,10 ), Edom ( 1:11-12 ), Amon ( 1:13-15 ), Moab ( 2:1-3 ), Iuda ( 2:4-5 ), Israel ( 2:6-16 ). Urmeaza apoi capitolele 4, 5 si 6, care contin rezumate rostite de Amos. Inceputul acestor 3 mesaje este usor de gasit. Fiecare dintre ele incepe cu : “ Ascultati cuvantul acesta, ( 3;1;4:1; 5:1 ). Ultimile capitole ale cartii cuprind o serie de viziuni prin care, intr-o successiva accelerare a maniei este vestita pedeapsa care va veni asupra celor ce s-au indepartat de Domnul, ( Amos 7-9).
Cuvinte cheie si teme caracteristice : Doua expresii au pasit afara din cadrul cartii lui Amos inspre frazeologia tipologica crestina :
“ Pregateste-te sa te intalnesti cu Dumnezeul tau “ ( Amos 4:12 ) a devenit semnal de atentionare valabil oriunde si oricand.
“ Vai de cei ce traiesc fara grija in Sion ( Amos 6:1 ), a devenit sinonim cu avertizarea celor care se aflau in
5.
pericolul formalismului religios.
Mesajul : Cartea lui Amos este bogata in mesaje spirituale. Ea raspunde interbarii : “ Cine poate sa slujeasca pe Domnul ? “ cu un raspuns care trece dincolo de preotia traditionala, la masa mare a poporului, stabilind drept unic criteriu de calificare “ chemarea Domnului pentru slujba “ Amos denunta ipocrizia si
falsul spirit religios lipsit de substanta reala a unei vieti traite in ascultare de Cuvantul Domnului: “ Duceti-va numai la Betel si pacatuiti… Aduceti-va jertfele in fiecare dimineata si zeciuelile la fiecare trei zile ! Faceti sa fumege jertfe de multumire facute cu aluat ! Trambitati-va, vestiti-va darurile de mancare de buna voie ! Caci asa va place, copii ai lui Israel, zice Domnul Dumnezeu “ ( Amos 4:4-5 ).
Cartea lui Amos ne vorbeste despre iluzoria siguranta a belsugului si confortului din ziua de astazi. Dumnezeu este acela care ridica sau coboara Imparatii si Imparatiile. Toate marile Imperii ale lumii au cazut din acelasi motiv groaznic : Pacatul. El atrage ruina popoarelor. Peste Israelul prosper rasuna glasul de tunet al lui Amos ; “ Asa vorbeste Domnul : Dupa cum pastorul  scapa din gura leului numai doua bucati de picioare sau un varf de ureche, asa vor scapa copii lui Israel care stau in Samaria in coltul unui pat si pe covoare de Damasc ” ( Amos 3:12 ).  
Profetia lui Amos nu este numai amenintare si pedeapsa. Dincolo de disciplinarea necesara, Amos vesteste recuperarea si restaurarea poporului. In numai cinci versete ( Amos 9:10-15 ), viitorul Israelului este descris in toata frumusetea implinirii legamantului Avramic, Davidic si Palestinian in ceasul apocaliptic al incununarii lui Mesia. In cartea lui Amos se gaseste textul profetic care, in vremea Bisericii primare a pus capat dezbaterilor din consiliul din Jerusalim. Iacov este cel care tine minte si il proclama tuturora ; “ Si cu faptul acesta se potrivesc cuvintele Proorocilor, dupa cum este scris: “ Dupa aceia , Ma voi intoarce si voi ridica din nou cortul lui David din prabusirea lui, ii voi zidi daramaturile si-l voi inalta din nou ; pentru ca ramasita de oameni sa caute pe Domnul, ca si toate neamurile peste care este chemat Numele Meu, zice Domnul, care face toate aceste lucruri si caruia ii sunt cunoscute din vesnicie “ ( Fapte 15:15-17 citat din Amos 9:11-12 ). Biblia ne indeamna iarasi si iarasi, sa nu uitam de Israel. Dumnezeu chiar daca l-a pedepsit acum nu ia lepadat din planurile Sale. Evreii vor fi readusi in patria lor milenara. Tara va inflori din nou. Natiunea va cunoaste iarasi prosperitattea si evreii pocaiti si reintrati in prerogativele Legamantului vor redeveni martorii lui Dumnezeu in lume ( Amos 9:13-15 ).
SCHITA CARTII :
1.Opt “ Greutati “ 1-2
a. Damascul a invadat Israelul- 2 Imp.10:32-33, ( Amos 1:3)
b. Gaza sa aliat cu Tirul sa invadeze Iuda- 2 Cronici 21: 16,17. 28;18)
c. Tirul s-a aliat cu Gaza sa invadeze Iuda, ( Amos 1:11 )
d. Edom este dusmanos fata de Israel - Obadia 10-12 ( Amos 1:11 )
e. Amon a atacat Galadul, ( Amos 1:13 )
f. Moab practica religii ucigatoare de oameni, ( Amos 2:1 )
g. Iuda neglijaza Legea Domnului- 2 Imp. 25:9, ( Amos 2:4 )
h. Israelul trieste in nelegiuire - 2 Imp.17:17-23, ( Amos 2:6)

2. Trei predici impotriva Israelului 3-6.
a. Pedeapsa justificata ( Amos 3:1-10 ), pronuntata ( Amos 3:11-15 )
b. Pedeapsa justificata ( Amos 4:1-11 ), pronuntata ( Amos 4:12-13 )
c. Pedeapsa justificata ( Amos 5:1-15 ), pronuntata ( Amos 5:16,-6:14 )

3. Cinci vedenii 7:9
Lacustele 7:1-3
Focul, 7:4-6
Cumpana, 7:7-17.
Cosul cu poame coapte, 8:1-14.
Dumnezeu stand pe altar, 9:1-10
Promisiuni pentru viitorul lui Israel, 9:11-15.
==========================================================
OBADIA :
Cartea lui Obadia este stenograma unui proces in care este publicata rezolvarea unui conflict care a inceput intre doi frati mai inainte ca ei sa se nasca.
6.
Titlul : Cartea poarta un nume foarte comun in Israel : “ Obadia “ care inseamna in traducere : “ Slujitorul “ sau “ Inchinatorul lui Iehova “. Desi intalnim in textul Bibliei cativa oameni care au purtat acest nume, este foarte improbabil ca vreunul dintre ei sa fie Autorul acestei carti profetice.
Autorul : Identitatea lui Obadia ramane un mister. Textul nu ne da nici macar numele sau, ceea ce spune ca
autorul nu face parte in nici un fel din familiile preotesti sau regale din Israel. Unele date furnizate de textul cartii ne indeamna sa credem ca Obadia a trait in imparatia lui Iuda.
Data : Singurul indiciu al vremii este una din invaziile impotriva evreilor. Acestea au fost multe si este dificil sa precizam la care dintre ele face aluzie textul. Aceasta precizare nici nu este importanta de fapt. Data scrierii  nu este in nici un fel vitala pentru intelegerea si interpretarea cartii. Se prea poate ca aceasta carte sa fie cea mai veche dintre cartile profetice, iar Obadia sa fie unul din precursorii activitatii profetice din Israel.  
Contextul cartii : Cartea lui Obadia este un rechizitoriu impotriva Edomului. Istoria acestui popor a inceput cu Esau, caruia i s-a mai spus si “ Edom “ ( Cel rosu ), din pricina  “ ciorbei rosietice “ pentru care si-a vandut lui Iacov, dreptul de intai nascut  ( Gen.25:29-33 ). Edomitii erau urmasii acestui Esau care se stabilise in muntele Seir: “ Esau s-a stability in muntele Seir ….Esau, tatal Edomitilor, in muntele Seir “( Gen. 36:8,9 ). Acest munte Seir nu era un pisc izolat, ci un intreg platou montan care se intindea de la sudul marii Moarte, pana la golful Akaba. Numele regiunii venea de la un conducator stravechi care populase acele locuri: “ si pe horiti in muntele lor, Seir..” Iata fii lui Seir, Horitul, vechi locuitori ai tarii…( Gen. 14:6;36:20 ). Numele capitalei tinutului s-a numit Sela sau Petra ( “ stanca “. Orasul era situat la extremitatea unui defileu foarte ingust, dar lung de aproape 2 kilometrii si inalt de peste 200 de metri. Acesta asezare geografica ii dadea un avantaj strategic extraordinar. O mana de oameni putea apara intrarea in oras pe un termen foarte lung. In depression de la capatul defileului, locuitorii orasului Petra construise peste 1000 de temple sapate in roca rosiatica. Locuintele oamenilor erau si ele sapate in stanca, parand agatate in stanca precum cuiburile vulturilor. ( Obadia 4 ). In cartea Deuteronomul 2 :12 gasim scris cum au devenit Edomitii locuitori ai muntelui Seir : “ Seir era locuit altadata de Horiti: copii lui Esau i-au izgonit, i-au nimicit dinaintea lor si s-au asezat in locul lor “. Intre Esau si Iacov, lupta a inceput inca din pantecul mamei lor: “ Copii se bateau in pantecele ei ; ..si Domnul I-a zis; “ Doua neamuri sunt in pantecele tau. Si doua noroade se vor disparti la iesirea din pantecele tau. Unul din noroadele acestea va fi mai tare decat celalat. Si cel mai tare, va sluji celui mai mic”  ( Gen. 25:22-23 ). Inselat de Iacov, Esau fratele mai mare , a plecat si s-a asezat in muntele Seir dar dusmania dintre cei doi frati nu a incetat niciodata. Cand urmasii lui Icov au fost scosi de Dumnezeu din Egipt, ei au cerut voie urmasilor lui Esau, sa-i lase sa treaca sa treaca prin tinutul lor. Refuzul lor a fost insa categoric nu ( Num.20:14-21 ). Mai tarziu , Edomitii i s-au impotrivit lui Saul. David si Solomon I-au subjugat pentru un timp. S-au rasculat iarasi impotriva evreilor in timpul lui Iosafat si Ioram ( 2 Cron. 21:8), au fost cuceriti iarasi de Amatia ( 2 Imp.14:7 ) si s-au eliberat iarasi in timpul lui Ahab ( 2 Con.28;17 ). Dupa aceia Edomitii au fost cuceriti de Nabucadnetar, Imparatul Babilonului; in secolul cinci, inainte de Hristos, tinutul lor a fost invadat de Nabateni si Edomitii au trebuit sa se refugieze in sudul Palestinei, unde au fost cunoscuti de “ idumeni “. Ironic, la nasterea Domnului Isus, un idumean, Irod, era pe tronul Israelului. Pentru a castiga increderea si simpatia evreilor, el rezidise o parte a Templului. Incercarea lui de al ucide pe Hristos prin masacrarea pruncilor, este o dovada a acestui conflict intre frati, intins peste veacuri. Idumenii au participat la rascoala Ierusalimului impotriva Romei imperiale
 ( 70 DH.) si au fost nimiciti ca neam, limba si civilizatie immediat dupa aceia. Astfel s-a implinit profetia rostita de Obadia : “ Din pricina silniciei facute impotriva fratelui tau Iacov, vei fi acoperit de rusine si vei fi niminit cu desavarsire pentru totdeauna” ( Obadia 10 ).
Continutul : Cartea lui Obadia este cea mai mica din cartile Vechi Testament. Textul ei este solemn si dur, asemenea rostirii unei sentinte judecatoresti. La tribunal cerului, Edom fuseses gasit vinovat de impotrivire fata de planurile lui Dumnezeu si condamnat la distrugere vesnica. Vina lui Edom este ca nu a scapat nici un prilej de a face rau evreilor. Desi rude de sange, dusmania dintre ei a determinat Edomul sa ia partea tuturor celor care s-au repezit asupra lui Israel. Cartea este un verdict aspru impotriva unu popor care nu a stiut sa-si valorifice privilegiile de a fi iesit din aceiasi radacina cu Iraelul. Condamnarea Edomului este contrastata in text cu viitorul luminos pe care-l promite Dumnezeu poporului Sau, pe care l-a ales sa mosteneasca “ Imparatia Domnului ” ( Obadia 21 ).

                                                 SCHITA CARTII
1. PEDEPSIREA EDOMULUI.                         2. PROMISIUNI PENTRU ISRAEL.

7.
a. Certitudinea ei, 1-9                                            a. Ascendent asupra Edomului, 17-19
b. Motivele ei :                                                      b. Participare la imparatia Domnului, 18-21
- Lipsa iubirii de frate,10
- Indiferenta, 11-12
7.
- Agresivitatea, 13-14
c. Justificarea ei, 15-16.
============================================================================
IONA:
Cartea Profetului Iona a fost cea mai batjocorita carte a Bibliei. Elementele de interventie supranaturala din continutul ei au fost tinta ironiilor si discreditarilor din partea oamenilor de pseudostiinta. Cei care au cercetat insa cu atentie si cu credinta aceasta carte o aseaza printre cele mai frumoase carti din cele care s-au scris candva.
Titlul : cartea poarta numele Autorului ei “ Iona “ se traduce prin “ porumbel “ un nume potrivit pentru un crainic divin destinat sa fie purtator de vesti catre oameni.
Autorul : Iona, fiul lui Amitai, s-a nascut in Gat- Hefer, o cetate aflata la 5 km. nord de Nazaretul Galilieii. Singura referinta despre el pe care o mai gasim in Vechiul Testatment, este un text din 2 Imparati 14-25.
Data : Textul 2 Imparati, fixeaza activitatea Proorocului Iona in timpul domniei lui Ieriboam al doilea ( 782 -735 I.H. ). El a fost urmas al profetului Elisei si un precursor al proorocilor Amos si Osea.
Contextul istoric : Timpul in care a trait Iona a fost un timp de relativa prosperitate in Israel. Imperiul Asirian intrase pentru o vreme intr-un declin temporar, asfel ca Ierboam al doilea a recucerit unele teritorii si a reintors prosperitatea in tara. Teama de cruzimea si puterea asiriana persista totusi in intreaga lume civilizata de atunci.
Continutul: Cine citeste pentru prima data cartea lui Iona isi pune foarte repede intrebarea : “ Este aceasta inregistrarea unei intamplari reale sau este o alegorie poetica ? “. Pentru noi, autoritatea comentariului pe care il face Domnul Isus, despre cartea lui Iona este de ajuns sa ne convinga ca Iona a existat in realitate si ca patania lui a fost reala : “ Un neam viclean si preacurvar cere un semn ; dar nu i se va da alt semn, decat semnul Proorocului Iona. Caci, dupa cum Iona a stat trei zile si trei nopti in pantecele chitului, tot asa si Fiul omului va sta trei zile si trei nopti in inima pamantului. “ ( Matei 12;29-40 ). Cineva va putea spune ca Domnul a citat aceasta intamplare tot asa cum citeaza cineva o ilustratie dintr-o carte de fictiune ca sa exemplifice un lucru real, dar aceasta neincredere in realitatea istorica a intamplarii este spulbearata de un alt comentariu al Domnului: “ Barbatii din Ninive se vor scula, in ziua judecatii, alaturi de neamul acesta si il vor osandi, pentru ca ei s-au pocait la propavaduirea lui Iona; si iata aici este Unul mai mare de cat Iona” ( Luca 11:32; Matei 12:41 ). Multi s-au poticnit pentru ca in cartea lui Iona scrie ca Profetul a fost inghitit de un peste mare si ca a iesit de acolo dupa trei zile viu. Arhivele navale dau insa dovezi clare ca astfel de intamplari sunt possible si ca s-au repetat chiar de mai multe ori in decursul vremii. Ziarul “ Daily Mail “ aparut la Londra in 14 Decembrie 1928, descrie dimensiunile unei specii de peste marin, adus impaiat la expozitie.
Oamenii erau indemnati sa urce o scara si sa se catere prin gura pestelui in stomacul lui spatios. Sir Francisc Fox scrie in cartea sa “ 63 de ani de inginerie “ despre cazul unui casalot in stomacul caruia s-a gasit skeletul unui rechin lung nu mai putin de 5 metri.
Domnul M. de Parville, editorul stiintific al ziarului francez “ Jurnal de debats “ povesteste cum, in timpul vanarii unui casalot, doi marinari au cazut in apa oceanului. Unul a fost salvat, in timp ce celalalt disparuse fara urma. Cand au reusit sa traga insfarsit uriasul casalot pe punte si l-au despicat stomacul, spintecatorii l-au gasit inauntru pe Bartley, marinarul disparut. Pielea lui fusese arsa de acidul sucului gastric, dar el si-a revenit repede la viata. Medical a constatat ca Bartley lesinase de frica, nu din pricina lipsei de aer. In luna Noembrie, ziarul “ Mail “ din Madras, India, relata despre prinderea unui rechin de dimensiuni uriase, in pantecele caruia a fost descoperit skeletul unui om si hanele unui om care-i atarnau pe oase. S-a facut precizarea ca rechinul fusese prins la 50 Km. de Bombei, iar victima fusese probabil unul dintre cei disparuti recent intr-un taifun. Exemplele ar putea continua, dar ce rost au ele in contextual unei afirmatii autosuficiente ale Domnului Isus Hristos, stalpul si temelia adevarului.?
Revenind la Cartea lui Iona, este bine sa spunem ca ea ne vorbeste despre doua teme paralele:
1. Un Profet aflat in scoala lui Dumnezeu.
8.
2. Un Dumnezeu caruia ii place sa se indure de oamneni.
Intamplarea este simpla dar graitoare : Iona este trimis cu un mesaj de pocainta la cetatea pagana Ninive. Profetul cunostea insa rautatea asirienilor si pericolul potential pe care-l constituiau ei pentru evrei ( Isaia profetise cu aproximativ 30 de ani mai inainte despre nenorocirile pe care asirienii le vor aduce asupra celor din Israel - ( Isaia 7:17-25) si din aceasta cauza el refuza sa plece la Ninive si fuge “ departe de fata
Domnului “ cu o corabie care se indrepta spre Tars. Dumnezeu il opreste din fuga lui razvratita prin intermediul unei furtuni starnite pe mare, trimite un peste sa-l scape pe Iona de la inec si sa-l intoarca pe tarmul marii si-l trimite pe Profet a doua oara la Ninive. Rezultatul propavaduirii lui Iona este pocainta ninivenilor, dar si mania Profetului, care-i vede pe dusmanii poporului sau scapati de pedeapsa divina. Urmeaza o lectie plina de tact pe care Dumnezeu I-o da lui Iona ca sa-l faca sa cunoasca ceva din dragostea pe care Creatorul o simte pentru toate creaturile Sale. Nationalismul Profetului este inecat in imensitatea iubirii Divine. Iona accepta noua revelatie a lui Dumnezeu si se asterne la scris pentru a ne lasa noua aceasta extraordinara lectie de disciplinare a unui Profet, care si-a iubit prea mult neamul si prea putin pe Dumnezeul sau si pe oamnenii din popoarele inconjuratoare. Cele patru capitole ale cartii sunt tot atatea scene care ar putea purta titluri de sine statatoare : (1) Iona si furtuna, (2) Iona si pestele, (3) Iona si orasul Ninive, (4) Iona si Domnul. Rand pe rand il vedem pe Iona fugind departe de fata Domnului, rugandu-se Domnului, predicand in numele Domnului si invatand de la Domnul. Cele 4 capitole ne arata successiv: neascultarea, recuperarea, folosirea si educarea lui Iona.
Cuvinte cheie si teme caracteristice : Exista 5 lucruri pe care le foloseste Dumnezeu pentru educarea spirituala a profetului:
(1), furtuna starnita pe mare, ( Iona 1:4 )
(2), un peste mare, ( Iona 1:17 )
(3), umbrarul de curcubete, ( Iona 4:6 )
(4), un vierme mic, ( Iona 4:70
(5), un vant uscat si fierbinte din rasarit, ( Iona4:8)
Patania lui Iona intra in categoria “ tipurilor “ profetice, Iona simbolizeaza trei lucruri :
a. Destinul si atitudinea Israelului in planul lui Dumnezeu de mantuire a intregii lumi. In peripetiile lui Iona  vedem simbolic peregrinarile evreilor. Si ei au fost neascultatori de Dumnezeu in implinirea chemarii lor de a fi lumina Neamurilor. Si ei au cautat scapare printre Neamuri. Si ei au adus nenorocirea asupra Neamurilor, asa cum Iona a atras furtuna asupra marinarilor. Si ei L-au vestit pe Dumnezeul lor in momentele crizelor produse intre Neamuri. Tot asa cum Iona L-a vestit pe Dumnezeu marinarilor. Si ei au fost pedepsiti de Neamuri fiind considerati o pricina a tuturor rautatilor si calamitatilor. Si ei au fost pastrati in mod miraculous de Dumnezezu. Si ei isi vor relua curand misiunea lor, care va produce pocainta si mantuirea Neamurilor. ( Zaharia 8:13, 20 ) si mai ales 23 : “ In zilele acelea, zece oameni din toate neamurile vor apuca pe un iudeu de poala hainei si-i vor zice : : “ Vrem sa mergem cu voi ; caci am auzit ca Dumnezeu este cu voi ! “ ).
b. Inmormantarea si invierea Domnului Isus : Lucrul acesta s-a vazut clar si in relatarile Domnului Isus din Evanghelii. De ce a trebuit ca Iona sa stea neaparat trei zile si trei nopti in pantecele pestelui ? Pentru ca atat era planuit sa stea Domnul Isus in moramant inainte de inviere.
c. Viata si propavaduirea Domnului Isus insusi : Textul din Evanghelia lui Matei ne spune ca Iona a fost un semn pentru Niniveni. Fara indoiala ca el le-a spus ceva despre fuga lui de Domnul si de intamplarea cu pestele. Se prea poate ca pielea de pe trupul lui sa fi vorbit de la sine dovedind veridicitatea spuselor Profetului. Impresia pe care a produs-o Iona asupra poporului din Ninive a fost coplesitoare. Tot asa si Domnul Isus este astazi un semn pentru mantuirea Neamurilor.
Mesajul peste veacuri: Capitolul 4 al cartii este si momentul ei culminant. Pentru cititorul neavizat, cartea lui Iona se intrerupe abrupt si nenatural. Pentru cel familiarizat cu tehnica literaturii ebraice insa stie ca versetele din final sunt de fapt tema intregii carti si ca de fapt pentru enuntarea lor a fost cladit intregul esafod al cartii: “ Tie-ti este mila de curcubetele acesta, care nu te-a costat nici o truda si pe care nu tu l-ai facut sa creasca, ci intr-o noapte s-a nascut si intr-o noapte a pierit. Si Mie sa nu-mi fie mila de Ninive, cetatea cea mare, in care se afla mai mult de 120 de mii de oameni, care nu stiu sa deosebeasca dreapta de stanga lor, afara de o multime de vite “ ( Iona 4:10-11).
Aceasta descoperire a launtrului inimii lui Dumnezeu se ridica mai sus de majoritatea documentelor sfinte din arhivele evreilor, atingand culmea Nou Testamentala a afirmatiei lui Ioan 3:16: “ Fiindca atat de mult a iubit Dumnezeu lumea, ca a dat pe singurul Sau Fiu, pentru ca oricine crede in El, sa nu piara, ci sa
9.
aiba viata vesnica “. In misiunea lui Iona recunoastem prefatarea misiunii pe care o vor avea-o peste veacuri ucenicii Domnului Isus.: “ Merge-ti in toata lumea si propavaduiti Evanghelia la orice faptura. Cine va crede si se va boteza, va fi mantuit; dar cine nu va crede va fi osandit” ( Marcu 16:15-16).

 SCHITA CARTII                                 3. PREDICA LUI IONA

1. FUGA LUI IONA                               a. Trimiterea divina, 3:1-3
a. Motivele fugii lui, 1:1-2                        b. Mesajul predicat de Iona, 3:4
b. Itinerariul fugii lui, 1:3                         c. Efectul predicarii lui Iona, 3:5-10
c. Rezultatul fugii lui, 1:4-17
                                                                  4. LECTIA PRIMITA DE IONA
2. RUGACIUNEA LUI  IONA               a. Nemultumirea lui Iona, 4: 1-3
a. Continutul rugaciunii lui, 2:1-9             b. Explicatia pe care I-o da Domnul, 4: 4-11
b. Consecinta rugaciunii lui, 2:10

============================================================================
 
MICA :
“ Ti s-a aratat, omule, ce este bine si ce alta cere Domnul de la tine, decat sa faci dreptate, sa iubesti mila si sa umbli smerit cu Dumnezeul tau “ ( Mica 6:8).
Titlul : Cartea poarta numele Autorului ei : Mica. Numele acesta este o forma prescurtata a lui “ Machiahu “ care in traducere inseamna “ Cine este Iehova ? “. Profetul face un joc de cuvinte, ca o veritabila semnatura in finalul profetiei : “ Cine este ca Tine ? “… ( Mica 7:18 ).
Autorul : Mica a trait in Moreset, la aproximativ 35 de kilometrii sud -vest de Ierusalim. ( Mica 1:4 ). El si-a inceput activitatea profetica la putina vreme dupa ce Isaia si-o incepuse pe a sa. Cei doi Profeti din imparatia lui Iuda au fost fara indoiala prieteni si si-au impartasit unul altuia multe din framamtarile si preocuparile lor. Isaia, fiind de neam ales, a profetit la curtea imparateasca. Mica a fost un om din popor si si-a desfasurat activities printre oameni simpli. Dumnezeu a vorbit insa la fel si pentru unul si pentru celalalt. Exista o izbitoare asemanare intre anumite pasaje din cartile celor doi. ( Mica 4:1-5 si Isaia 2: 2-4 ),
Data : Primul verset al cartii ne informeaza ca Mica a profetit pe vremea lui Iotam ( 739 - 731 I.H. ). Ahaz ( 731 - 715 I.H.) si Ezechia ( 715-686 I.H.). Activitatea profetica a lui Mica, trebuie deci sa se fi desfasurat intre anii 735 si 710 I.H. In afara de Isaia el a mai fost contemporan si cu Osea, care profetea in imparatia lui Israel.  
Contextul istoric : Cu toate ca in general, nu a fost un Imparat rau, Iotam nu a indepartat inaltimile idolatre din imparatia lui Iuda. Ahaz, care i-a urmat a fost un Imparat rau ( vezi 2 Imp. 16:2-4 ). El a tradat increderea lui Dumnezeu si a adoptat o politica pro-asiriana. In timp ce el domnea in Iuda, cele 10 semintii din imparatia de nord au fost duse in robie. Dupa Ahaz a urmat Ezechia, care a fost un Imparat surprinzator de bun. El i-a infruntat pe asirieni si a rezistat in mod miraculous unui puternic asediu ( 2 Imp.18:13-19:36 )
Pentru oamenii de la tara, timpurile acelea au fost grele. Navalitorii amenintau mereu cu invadarea pamanturilor, bogatii tarii exploatau fara mila poporul ( Mica 3:1-4). Ca si Amos, Mica se ridica plin de curaj si striga impotriva nedreptatii.
Continutul : O treime din cartea lui Mica denunta pacatele concetatenilor lui ; o alta treime descrie pedeapsa pe care o va trimite Dumnezeu asupra lor; iar ultima parte dezvaluie nadejdea Profetului in restaurarea pe care o va lucra Dumnezeu in tara si slava de care va fi urmata. Desi este in Iuda, Mica profeteste si despre caderea Samariei.  ( Mica 1:6 ).
Cuvintele cheie si temele caracteristice : capitolele 6 si 7 descriu judecata lui Dumnezeu cu poporul evreu. Cartea de judecata este formata din muntii si dealurile pamantului. Teatralitatea pasajului reuseste sa scoata si mai bine in evidenta vinovatia poporului inaintea dreptatii Divine. Desi anunta inevitabilitatea pedepsei, cartea scoate in evidenta clementa pe care o manifesta Dumnezeu ca judecator suprem, fata de Israel : “ Care Dumnezeu este ca Tine, care ierti nelegiuirea si treci cu vederea pacatele ramasitei mostenirii Tale ?. El nu tine mania pe veci, ci ii place indurarea ! “ ( Mica 7:18 ). Dumnezeu a stiut intotdeauna sa crute o ramasita a lui Israel pentru a-si putea continua implinirea planurilor Sale mesianice.
Asemenea tuturor celorlalti profeti, Mica subliniaza harul de care se bucura evreii in virtutea legamintelor
10.
incheiate de Dumnezeu cu ei : “ El va avea iarasi mila de noi, va calca in picioare nelegiuirile noastre si va arunca in fundul marii toate pacatele lor. Vei da cu credinciosie lui Iacov si vei tine cu indurate fata de Avraam, ce ai jurat parintilor nostri, in zilele de odinioara “. ( Mica 8:19-20 ).
Mesajul peste veacuri : Mica priveste peste orizontul timpului, anunta intruparea Fiului lui Dumnzeeu, in mica cetatea a Betleemului si proclama Domnia pe care El o va exercita asupra pamantului: “ Si tu , Betleeme, Efrata, macar ca esti prea mic intre cetatile de capetenie a lui Iuda, totusi din tine I-mi va iesi Cel
ce va stapani peste Israel si a carui obarsie se suie pana in vremuri stravechi, pana in zilele vesniciei. De aceia ii va lasa pana va naste cea care are sa nasca si ramasita fratilor Sai se va intoarce la copii lui Israel. El se va infatisa si va carmui cu puterea Domnului, Dumnzeului Sau : vor locui linistiti, caci El va fi proslavit pana la marginile pamantului. El va fi pacea noastra !” ( Mica 5:2-5 ).

                                                 SCHITA CARTII
1 ANUNTAREA PEDEPSEI 1-3         2. ANUNTAREA SLAVEI VIITOARE 4-5
a. Descrierea pedepsei, 1: 2-16              a. Slava Imparatiei, 4 : 1-8
b. Motivarea pedepsei, 2:1-13                b. Suferintele curatitoare, 4: 9-5;1
c. Destinatarii pedepsei :                        c. Aratarea lui Mesia :
Capeteniile lui Iacov, 3: 1-4                   La prima Lui venire, 5: 2-3
Profetii mincinosi, 3: 5-8                        La cea de a doua venire a Lui, 5:4-15
Cartea Ierusalim, 3:9-12.                      
3. INDEMN LA POCAINTA  6-7                          EPILOG : SLAVA VIITOARE 7: 11-20
a. Primul cap de acuzare, 6 : 1-5
b. Primul raspuns de aparare, 6 : 67
c. Al doilea cap de acuzare, 6: 8-16
d. Al doilea raspuns de aparare, 7: 1-10.

===========================================================================
NAUM :  Profetia lui Naum este asemanatoare unui poem cinematografic. Cartea nu transmite idei prin discursuri, ci printr-o succesiune ametitoare de imagini.
Titlul : Numele lui Naum inseamna in limba ebraica: “ mangaiere “ . Numele orasului Capernaum, in care s-a stabilit pentru o vreme Domnul Isus se traduce prin : “ Cetatea mangaierii “ . Mesajul lui Naum a adus mangaiere tuturor celor care traiau sub groaznica dominatie asiriana. Imperiul asirian a fost unul dintre cele mai crude din istorie. Jupuirea oamenilor de vii, smulgerea limbii sau taierea mainilor si picioarelor erau numai cateva din pedepsele celor care indrazneau sa nu se supuna Asiriei, sau care incercau sa se rascoale. In vremea lui Naum, Asiria era sinonima cu teroarea. Vestea despre apropiata ei pedepsire venea ca o briza racoritoare peste inimile si mintile arse de teama si suferinte.
Autorul : Singura informatie despre Naum ne-o pune la dispozitie textul din prefata profetiei lui : “ Naum, din Elcos “ ( Naum 1:1 ). Nu se stie cu siguranta unde s-a aflat aceasta localitate.
Data : Textul din Naum 3:8-10 vorbeste despre caderea Tebei ( No- Amon ), ca despre un eveniment petrecut recent, deci cartea trebuie ca a fost scrisa cu putin timp dupa anul 664 I.H.  Cetatea Teba a fost rezidita 10 ani mai tarziu, asa ca data scrierii nu poate fi plasata dupa anul 654 I.H.
Contextul istoric : Pocainta ninivenilor sub efectual propavaduirii lui Iona, nu a fost de prea multa durata. Asiria s-a intors curand la practicile ei vinovate. In anul 722 I.H., teama lui Iona s-a dovedit a fi fost intemeiata, caci Sargon al doilea cucereste si distruge Samaria, ducand in robie cele 10 semintii ale lui Israel. Pe vremea lui Naum ( cca. 660 I. H ), Asiria se afla la apogeul puterii si dominarii ei, imperiale. Sa prevezi in acel moment sfarsitul Asiriei, era un act de curaj si de instituire pe care numai un om cu acces la descoperirile dumnezeiesti asupra viitorului o putea face. Naum a fost un astfel de om cu capacitati supranaturale. Profetii din vechime mai erau numiti si “ vazatori “ . Nimeni nu a purtat vreodata mai pe merit acesta denumire ca Naum. Vedeniile primite de el de la Dumnezeu au functionat ca un veritabil
“ tunel al timpului “ prin care profetul a fost proiectat ca martor ocular al unor evenimente istorice care urmau sa se disfasoare peste alti multi ani de zile.
Sub Asurbanipal ( 669 - 633 I. H. ) Asiria si-a atins gloria existentei ei. Capitala imperiului, Ninive, devenise unul dintre cele mai fortificate si mai marete orase ale lumii. De jur imprejur, zidurile erau inalte de 35 de metrii si indeajuns de late, care de lupta sa poata trece paralel. Din loc in loc , zidul era
11.
prelungit in inaltime cu turnuri de peste 30 de metrii. In afara fortificatiilor zidului, cetatea mai era inconjurata si de un sant de apa, lat de 50 de metrii si adanc de 20 de metrii. Ninive parea imposibil de cucerit. Intre zidurile ei, populatia acumulase provizii pentru asediu de 20 de ani de zile. La vremea aparitiei ei, proorocia rostita de Naum parea un vis frumos, dar irealizabil. Totusi Dumnezeu a facut intocmai asa cum anuntase prin vocea Profetului. Naum anuntase ca Ninive va pierii din cauza unor “valuri ce se revarsa peste mal “ ( Naum 1:8 ). Si asa a si fost. In timpul asediului asezat de babilonieni Eufratul s-a
umflat din cauza ploilor si a rupt o parte din zidul prin care intra in cetate. Ostile cuceritorilor au intrat prin gaura aceea, iau nimicit pe locuitorii cetatii, au jefuit tot ce se putea jefui si apoi au pus foc. ( Naum 3:13, 15 ). Naum vestise deasemenea ca Ninive va fi “ ascunsa  “ ( Naum 3:11 ). Ruinele ei, uitate de timp, au fost redescoperite abia in anul 1842 D. H., facandu-i inca o data sa taca pe cei care timp de secole batjocorise  competenta istorica a Bibliei.
Continutul : Profetia lui Naum este un reportaj la fata locului despre distrugerea cetatii Ninive. Condamnarea si pedepsirea ei pot fi o pilda pentru judecata pe care o va rosti Dumnezeu impotriva intregii lumi pacatoase si razvratite. Proclamatia lui Naum despre soarta cetatii Ninive, nu mai este o chemare la pocainta, ca pe vremea lui Iona, si publicarea unui verdict ireversibil. Cartea lui Naum este un excelent studiu in caracterul lui Dumnezeu. Atributele lui sunt prezentate in toata splendoarea si echilibrul lor. In textul lui Naum 1:2, 3, 6, 7, gasim pe de o parte trasaturile  maniei lui : “ Domnul este un Dumnezeu gelos si razbunator “ … plin de manie… tine manie pe vrajmasii Lui….. Cine poate sta impotrica urgiei Lui ? “ iar pe de alta trasaturile bunatatii lui vesnice” “ Domnul este indelung rabdator, … Domnul este bun, El este un loc de scapare in ziua necazului ; si cunoaste pe cei ce se incred in El ” Iona ne-a aratat un Dumnezeu al iubirii si al harului, Naum ne arata un Dumnezeu al sfinteniei, “ de o mare tarie si care nu lasa nepedepsit pe cel rau “ ( Naum 1:3 ).
Mesajul peste veacuri : “ Ce seamana omul, aia va culege “ spune proverbul Biblic. Cartea lui Naum este un avertisment pentru toti aceia care se impietresc in timpul indelungii rabdari a lui Dumnezeu, crezand ca pedepsirea lor nu va veni nici o data. “ Unde este fagaduinta venirii Lui ? Caci de cand au adormit parintii nostri, toate raman asa cum erau de la inceputul zidirii. ( 2 Petru 3:4 ). Ninive este un “ tip “ pentru toate acele neamuri care ii intorc spatele lui Dumnezeu. Puterile lumii si-au inchipuit mereu ca pentru o indelungata dominatie este nevoie de putere militara si economica. Profetia lui Naum ne arata insa ca Ninive s-a prabusit din cauza pacatului ( Naum 3:1-7 ). Persoana sau natiunea care in mod deliberat si hotarat il refuza pe Domnul, se indreapta deliberat si hotarat spre distrugere. Mesajul acesta a fost necessar
atunci si ramane necesar si astazi.  
                                          SCHITA CARTII
1. MARETIA LUI DUMNEZEU                    2. JUDECATA DIVINA
a. Maretia atributelor Sale, 1:2-8                       a. Provocarea, 2:1-2
b. Marimea maniei Sale, 1:9-14                         b. Pustiirea 2:1-3:19.

============================================================================

 HABACUC : Cartea lui Habacuc este o cantare in noapte. Inima omului este un nesfarsit obiect de studiu, Nu exista doi oameni la fel si deci nici doi Prooroci identici. Habacuc este unic in felul in care reactioneaza in fata revelatiei Divine. Aceasta carte nu este un mesaj catre oameni, ci un dialog intre mintea Profetului care dorea sa inteleaga si inima lui Dumnezeu care nu vrea intotdeauna sa explice.
Titlul : cartii este este numele autorului ei: “ Habacuc “ si se poate traduce prin “ cel ce tine in brate “ .
Autorul : Habacuc a fost contemporan cu Ieremia si a activat in perioada de dinaintea ducerii imparatiei lui Iuda in robia Babiloniana. Profetul a fost un om cu un caracter sensibil si duios care a indeplinit slujba de “ strajer “ spiritual pus de Dumnezeu,  peste poporul Sau. “ ( M-am dus in locul meu de straja si stam in turn ca sa veghez sa vad ce are sa-mi spuna Domnul “ - ( Hab.2;1).
Data scrierii : Habacuc a activat ca Profet in secolul 7 dinaintea lui Hristos, in perioada robiei babiloniene.  
Contextul istoric : Cu ani de zile inainte de aparitia lui Habacuc, Profetul Isaia il anuntase pe Ezechia, Imparatul lui Iuda, ca toata visteria imparatiei lui va fi luata si dusa la Babilon, ( Isaia 39 :6,7 ). Pe vremea aceia insa, toata lumea se temea de Asiria. Babilonul a inceput sa constituie o amenintare numai dupa caderea cetatii Ninive. Cand Egiptul a venit sa dea o mana de ajutor in asedierea si cucerirea cetatii Ninive, Iosua care era supus al Asiriei, I-a iesit in cale sa-l opreasca din drum si a fost ucis in lupta de la Meghido
12.
( 2 Imp. 23:28 -30). Fiul lui Iosia, Ioahaz, a apucat sa domneasca numai trei luni, caci a fost luat “ostatic “ in Egipt de faraonul Neco, care a asezat in locul lui pe pe celalalt fiu al lui Iosia, Eliachim ( 2 imparati 23:31 -37 ). Neco ia schimbat numele in Ioiachim. Acosta a fost imparatul de trista amintire care a ars sulul cartii lui Ieremia. ( Ieremia 36 ). Pe vremea lui, babilonienii s-au infruntat cu egiptenii si i-au invins la Carchemish, langa raul Eufrat. Urmarindu-i pe Egiptenii care se retrageau, Nabucadnetar a asediat si Ierusalimul si l-ar fi cucerit fara indoiala, daca vestea mortii tatalui sa, Nebopolazar, nu l-ar fi fortat sa se
intoarca de urgenta acasa. Asa cum anuntase Habacuc, Babilonul devenise o amenintare pentru Iuda.
Continutul : cartea lui Habacuc este un unicat intre cartile profetice, Ea nu este un mesaj catre popor, ci o discutie intre Profet si Dumnezeul care-l ridicase in slujba. Textul ei nu anunta prea multe evenimente, ci cauta sa rezolve o problema. Habacuc era incurcat cu dreptatea hotararilor lui Dumnezeu in istorie. Mintea lui nu putea intrezari justetea hotararilor Divine. Confuz si curios el cere o audienta si un raspuns de la Domnul. Cartea ne prezinta un om care, desi se increde in Dumnezeu, este perplex in fata hotararilor Lui. Dilema lui Habacuc este de o dubla natura: (1 ) De ce ingaduie Dumnezeu ca nelegiuirea crescanda din Iuda sa ramana nepedepsita ? ( Hab.1:2-4 ) si (2) Cum se poate un Dumnezeu Sfant si drept sa se gandeasca sa pedepseasca vinovata Imparatie a lui Iuda, prin si mai vinovatul Babilon ? ( Hab.1;12-2:1 ). Raspunsurile pe care I le da Dumnezeu la aceste doua interbari sunt consemnate in ( Hab. 1:5-11 si Hab. 2;2-20 ). Cartea se incheie apoi cu o oda de lauda la adresa suveranitatii si autointelepciunii Divine. Textul cantarii de lauda este unul dintre cele mai frumoase din Biblie si  a fost asezat de evrei pe muzica si cantat la serviciile de la Templu.
Cuvinte cheie si teme carcateristice : Are voie un om sa chestioneze justetea hotararilor lui Dumnezeu ?
Aceasta este o problema pe care o ridica Profetia lui Habacuc. Raspunsul pe care-l da cartea este ca omul are dreptul sa intrebe, dar raspunsul care-l va primii de la Domnul va mari uneori si mai mai mult neintelegerea omului. Mintea noastra limitata in circumstante de timp si spatiu nu poate patrunde justetea planurilor lui Dumnezeu in istorie. Suferintele nentelese de astazi vor fi cu siguranta explicate de Dumnezeu “ in ziua aceia “ . Pana atunci, ne spune Habacuc, “ cel neprihanit va trai prin credinta “ ( Hab. 2:4 ). Tema cuprinsa in principiul acesta este temelia pe care a fost construita mantuirea oferita de Noul Testament. Habacuc 2:4 este citat de trei ori in textele doctrinare fundamentale din epistole ( Rom 1:17 Gal.3:11; Evrei 10:38 ).
Un alt lucru important din cartea lui Habacuc este atitudinea proorocului atunci cand are o problema. El nu merge la oameni pentru rezolvare, ci se retrage in singuratatea partasiei cu Dumnezeu asteptand “ in tacere ajutorul Domnului “. O astfel de atitudine este intotdeauna rasplatita de Domnul. Nu este adevarat ca  Domnul nu mai vorbeste ca altadata ! Este insa adevarat ca oamenii nu mai stiu sa asculte ca in alte timpuri ! “ Domnul insa este in templul Lui cel Sfant . Tot pamantul sa taca inaintea lui “ ( Hab. 2:20 ).

                                                              SCHITA CARTII
1. UN PROFET CU PROBLEME                                    2. ODA CREDINTEI
a. Problema # 1:                                                                 a. lauda pentru persoana Domnului, 3:1-2
De ce ingaduie Dumnezeu propasirea raului ?1:2-4           b.lauda pentru puterea Domnului, 3: 4-7
b. Raspunsul, 1:5-11                                                           c. lauda pentru scopurile Domnului, 3:8-16
c. Problema # 2                                                                   d. lauda asezata pe temelia credintei, 3;17-19.
Cum poate folosi Dumnezeu un neam mai rau
Pentru pedepsire raului lui Iuda ?, 1:12-2;1
d. Raspunsul, 2:2-20
============================================================================
 TEFANIA : “ Voi nimici totul de pe fata pamantului, zice Domnul. Tacere inaintea Domnului Dumnezeu ! Caci ziua Domnului este aproape, caci Domnul a pregatit jertfa, Si-a sfintit oaspetii”, (Tef. 1:2,7 ). Nota; acest calculator nu are decat litera “ T”.
Titlul : Numele Profetului, care formeaza si titlul cartii vine de la doua cuvinte ebraice :” Tefan - Iah” care se pot traduce prin “ Dumnezeu care ascunde “
Autorul : Tefania este singurul Profet care merge cu propria linie genealogica pana la a patra generatie : “ Tefania, fiul lui Cusi, fiul lui Ghedalia, fiul lui Amaria, fiul lui Ezechia” ( Tef.1:1 ). Motivul acestei prezentari este acela al sublinierii apartenentei lui la linia Davidica. Tefania a fost un print din familia lui David care a fost chemat de Dumnezeu la slujba profetiei. El a fost deci ruda de sange cu imparatul Iosia, in
13.
timpul caruia si-a desfasurat activitatea. Se prea poate ca influenta lui Tifania sa fi fost unul din factorii care l-au influentat pe Iosia la miscarea de trezire spirituala a tarii.
Contextul istoric : Tefania este Profetul nemultumit in timpul de trezire spirituala. Domnia lui Iosia a adus in Iuda o vreme de intoarcere la litera si ritualul religios din “ vremurile bune “. prima reforma a lui Iosia
s-a produs in anul 628 I.H. in cel de al doisprezecelea an de domnie  ( 2 Cron. 34 : 2-7 ). Imparatul a inlaturat altarele lui Ball, a daramat stalpii idolesti si a ars casele profetilor mincinosi pe altarele lor. Sase
ani mai tarziu ( 622 I.H.), cea de a doua miscare de reforma condusa de Iosia s-a produs atunci cand preotul Hilchia a gasit cartea Legii in Templu ( 1 Cron, 34:8-35:19 ).  Aceste doua reforme au fost insa prea mici si au venit prea tarziu. Schimbarea a fost mai mult administrativa, decat spirituala ( 2 Imp. 22;23 ) . Proorocul Hulda i-a spus lui Iosia ca Dumnezeu apreciaza intentiile lui bune, dar ca poporul neanfranat si neschimbat in trairile lui va terebui pedepsit cu asprime ( 2 Imp. 22;15-20 ). Inoirea facuta in tara de Iosia a fost mai mult o reforma, decat o renastere. Acest lucru a fost proclamat cu tarie de Ieremia: “… vicleana Iuda, nu s-a intors la Mine din toata inima ei, ci cu prefacatorie ”. ( Ieremia 3:6-10 ).
Continutul cartii : Nu este de mirare deci ca Tefania nu pomeneste nimic despre reformele religioase ale lui Iosia. Analiza lui asupra starii spirituale a poporului a mers dincolo de straturile superficiale ale aparentelor. Ceea ce a vazut el in starea evreilor a fost nestatornicie, pacat si nelegiuire. Expunand public vinovatia oamenilor, Tefania striga cu putere anuntand venirea “ zilei Domnului “ . Acest uragan al furiei Divine se va napusti peste tara si o va face una cu pamantul. Tefania si Ioel au cantat impreuna oda razbunari lui Dumnezeu asupra imparatiei lui Iuda. Dincolo de vremea pedepsei, Tefania vede si el vremea indurarii si a slavei : “ Voi lasa in mijlocul tau un popor smerit si mic, care se va increde in numele Domnului. Bucura-te si salta de veselie din toata inima ta, fiica Ierusalimului. Domnul Dumnezeul tau este in mijlocul tau ca un viteaz care poate ajuta ; se va bucura de tine cu mare bucurie, va tacea in dragostea Lui si nu va mai putea de veselie pentru tine. In ziua aceia va voi aduce inapoi ; caci va voi face o pricina de slava si de lauda intre toate popoarele pamantului “ Tef. 1:14, 15; 2;3 ).
Cuvinte cheie si teme caracteristice : Tefania este cunoscut pentru vehementa cu care proclama  “ venirea zilei Domnului “ ( Tef. 3:12, 15 ; 2:3 ).
Mesajul cartii : Mesajul cartii este clar : Dumnezeu nu poate fi inselat cu aparente trecatoare. El cunoaste si cerceteaza inima. Jumatatile de masura in pocainta sunt sinonime cu nepocainta. O jumatate de trezire spirituala este insuficienta pentru mantuire tot asa cum este insuficienta o scara prea scurta sau un pod numai pe jumatate terminat.

                                          SCHITA CARTII

1. O PRIVIRE INAUNTRU- MANIE ASUPRA LUI IUDA
a. Pedeapsa asupra lui Iuda, 1:1-18
b. Indemn la pocainta, 2:1-3

2. O PRIVIRE IN JUR - MANIE ASUPRA NEAMURILOR
a. Vest si est: Filistia si Moabul, 2:4-11
b. Sud si nord : Etiopia si Asiria, 4:12-15
c. Vai- uri asupra Ierusalimului, 3 : 1-8

O PRIVIRE DINCOLO DE TIMP- VREMEA TAMADUIRII
a. Convertirea Neamurilor, 3:9
b. Restaurarea poporului Legamantului, 3:10-15
c. Slava se va intoarce in Ierusalim, 3:16-20.
===========================================================================
HAGAI : Hagai, Zaharia si Maleahi sunt cei trei Profeti care au fost ridicati de Dumnezeu intre evrei dupa revenirea din robia babiloniana. Cartile lor trebuesc citite pe fondul evenimentelor istorice descrise de Ezra, Neemia si Estera.
Titlul : cartea poarta numele celui ce a scris-o ; “ Hagai “. Acest nume este o prescurtarea lui “ Hagaiah “ si se poate traduce prin “ sarbatoarea Domnului “.
Autorul :Numele lui Hagai este mentionat de 9 ori in textul cartii. ( Hagai 1;1, 3,12, 13, 2;1, 10,13, 14,20 ).
14.
Data : Timpul cand a activat Hagai este foarte usor de aflat din datele pe care pe care ni le furnizeaza textul la inceputul fiecarui capitol. Profetul si-a rostit mesajele intr-un interval de numai patru luni, intre 1 Septembrie si 24 Decembrie 520 I.H. Ne aflam la 15 ani dupa decretul dat de Imparatul persan Cir, prin care s-a ingaduit evreilor sa se reintoarca in tara lor si sa-si recladeasca Templul.
Contextul istoric : In urma decretului dat de Cir ( 538 I.H.), o “ ramasita “ din numarul total al evreilor raspanditi prin tarile imperiului s-au intors acasa. In convoiul condus de Zorobabel s-au inapoiat
aproximativ 50, 000 de iudei. Restul, estimat la cateva milioane au preferat sa ramana prin tinuturile in care-si facuse un rost si o situatie. In tara s-au intors mai ales preotii, levitii si saracii. Entuziasmul reconstruirii pe ruinele trecutului glorios s-au spulberat insa repede sub povara greutatilor si sub amenintarile dusmanilor care nu vedeau cu ochi buni intarirea nationala si refacerea religioasa a poporului ales. ( Ezra 4:60 ). Gasind ca este mai usor sa astepte vremuri mai prielnice, de cat sa riste o infruntare directa cu dusmanii, evreii au stopat orice incercare de reconstructie a Templului in anul 534 I. H. Au trecut asa 14 ani de asteptare. Incet, incet poporul si-a rezidit case pe temeliile vechilor asezari ale Ierusalimului. Templul iesise din preocuparile lor. Preocuparea pentru progresul economic fusese luata ca scuza pentru neglijarea vietii religioase de inchinaciune. In acest context, Dumnezeu ii ridica pe Hagai si pe Zaharia sa mustre poporul si sa-l indemne la reluarea construirii casei Domnului. Zaharia incepe sa prooroceasca intre cel de aldoilea si cel de al treilea mesaj al lui Hagai. Sub impulsul indemnurilor lor, poporul se apuca de treaba ( 520 I.H. ) si reconstructia este terminata in anul 516 I.H. ( Ezra 6:15 ). Din Talmud aflam ca in aceasta noua cladire a Templului, evreii nu au mai avut nici chivotul legamantului si nici Urim si Tumim.
Continutul cartii : Mesajul prophetic rostit de Hagai a constant intr-o serie de 4 cuvantari. Continutul lor a alternat intre mustrare  ( primul si al treilea ) si incurajare ( al doilea si al patrulea ). Poporul ajunsese mai preocupat de infrumusetarea caselor proprii decat de refacerea casei Domnului. Aceasta delasare in probleme religioase n-a fost usor de vindecat. Hagai a profetit numai patru luni, dar Dumnezeu L-a ridicat apoi pe Zaharia, care a profetit timp de 3 ani de zile. Dupa ei Dumnezeu a continuat sa mustre si sa indemne poporul prin Maleahi. Mesajul Proorocului Hagai este o chemare la o reasezare a prioritatilor in ierarhia stabilita de Dumnezeu. El avertizeaza poporul de pericolul neglijentei in slujirea Domnului. Hagai le arata evreilor ca atata timp cat ei nu se vor angaja sa-l slujeasca pe Domnul, Dumnezeu le va incurca treburile si le va opri binecuvantarea: “ Uitati-va cu bagare de seama la caile voastre ! Va asteptati la mult si iata ca ati avut putin, l-ati adus acasa dar eu L-am suflat. Pentru ce ? Zice Domnul ostirilor. Din pricina Casei Mele, care sta daramata, pe cand fiecare din voi alearga pentru casa lui “ ( Hagai 1:7,9 ).
Cuvintele cheie si temele caracteristice : Cartea lui Hagai marcheaza o piatra de hotar in istoria lui Israel. Rezidirea Templului nu s-a facut oricand. Data fusese aleasa de Dumnezeu din vesnicie. Acesta a fost motivul pentru care, tocmai atunci Domnul a trezit duhul lui Zorobabel prin lucrarea lui Hagai si a lui Zaharia. Se implinise cei 70 de ani de “ pustiire “ randuiti de Dumnezeu asupra Ierusalimului si asupra Templului. Ieremia anuntase ca : “ Tara aceasta va fi o paragina, un pustiu si neamurile acestea vor fi supuse Imparatului Babilonului timp de 70 de ani. ( Ier. 25:11 ). La incheierea acestei perioade, ingerul din cartea profetului Zaharia intreaba: “ Doamne al ostirilor pana cand nu vei avea mila de Ierusalim si de catatile lui Iuda, pe care Te-ai maniat in acesti 70 de ani ? “ ( Zah. 1:12 ). Profetul Hagai este cel trimis sa anunte celor din Ierusalim raspunsul Domnului : “ Din ziua aceasta, I-mi voi da binecuvantarea Mea “ .  
( Hagai 2:19 ).
Mesajul cartii : Intreaga intamplare este o ilustratie  desavarsita pentru afirmatia Domnului Isus Hristos din Matei 6;33: “ cautati mai intai Imparatia lui Dumnezeu si neprihanirea Lui si toate celelate lucruri vi se vor da pe deasupra.
                                                    SCHITA CARTII
1. INDEMN LA REINCEPEREA REZIDIRII TEMPLULUI ( 1:1-15 ).
Expresia caracteristica: “ Suiti-va pe munte, aduceti lemne si ziditi Casa !”
2. IMBARBATARE SI INCURAJARE ( 2:1-9 ).
Expresia caracterisica : “ Fi tare ..Caci eu sant cu voi si Duhul Meu este in molecule vostru “ ( Hagai2:4-5 ).
3. INDEMNARE SI PROCLAMARE ( 2:10-19 ).
Expresia caracterisica : “ Dar din ziua aceasta Imi voi da binecuvantarea  Mea “ ( Hagai 2;19 ).
4. CONFIRMARE ( 2:20-23 ).
Expresia caracteristica : “ In ziua aceia, te voi lua si te voi pastra ca pe o pecete “ caci Eu te-am ales “
( Hagai 2:23 ).
============================================================================
15.
ZAHARIA : Desi este mult mai scurta, cartea lui Zaharia poate fi asezata alaturi de profetiile lui Isaia, Daniel si Ezechel in ceia ce priveste bogatia de informatii asupra “ vremurilor viitoare “. Impreuna aceste patru carti, sunt corespondentul Apocalipsei din Noul Testament.
Titlul : cartea poarta numele autorului ei, “ Zekar - iah ’ si se traduce prin : “ Dumnezeu Isi aduce aminte “, nume care nu se poate mai potrivit pentru cel ce anunta reinceperea vremurilor de binecuvantare asupra
Israelului.
Autorul : Zaharia este un nume dat copiilor nascuti la batranete. In textul Scripturii ne intalnim cu nu mai putin de 29 de personaje care au purtat aceasta numire.
Profetul Zaharia a fost “ fiul lui Berechia, fiul lui Ido “ ( Zah. 1:1 ). Ca si predecesorii sai, Ieremia, si Ezechel, Zaharia a apartinut neamului preotesc ( Ezra 51;6:14, Neemia 12:4,16). El a fost nascut in Babilon  iar cand imparatul Cir a dat decretul reintoarcerii, a venit impreuna cu bunicul sau inapoi in Palestina. A fost chemat de Dumnezeu la slujba profetiei inca de tanar ( Zah. 2:4 ) si a activat la inceput impreuna cu mai varstnicul Hagai ( Ezra 5;1; 6:14 ). Lucrarea lui s-a intins pe o perioada de trei ani de zile. Domnul Isus ne spune in Matei 23: 35 ca Zaharia a fost “ omorat intre Templu si altar “, sfarsind la fel cu un alt purtator al aceluiasi nume ( 2 Cron. 24:20-21 ).
Data : Impreuna cu Zorobabel, capetenia poporului, Iosua, marele preot si Hagai Profetul, Zaharia a fost folosit de Dumnezeu in Jerusalim incepand cu anul 520 I.H.
Contextul cartii : ca si Hagai, Zaharia este un Profet al reconstructiei. El este ridicat de Dumnezeu sa vorbeasca evreilor care se intorsesera in Palestina dupa cei 70 de ani petrecuti in robia babiloniana. Altadata un popor puternic si vestit, evreii ajunsese sa locuiasca in tara lor doar datorita bunavointei unui conducator al lumii de atunci. Situatia lor materiala, politica si sociala era vrednica de toata mila. In acest context, Dumnezeu Ii foloseste pe Hagai si Zaharia sa le spuna celor care s-au intors ca nu trebuie sa se opreasca la prezentul dezolant, ci trebuie sa spere si sa lucreze pentru viitorul glorios pe care li l-a pregatit Iehova. Hagai are un mesaj mai aspru si mai critic; prin Zaharia, Dumnezeu lucreaza altfel: El trece repede peste neajunsurile prezentului si cauta sa-i incurajeze pe cei din Ierusalim descoperindu-le viitorul stralucit care ii asteapta. Zaharia este un vestitor al slavei si al lucrarii lui Mesia.
Continutul cartii : Pentru a descrie planurile viitoare pe care Le-a facut Dumnezeu cu poporul ales, Zaharia foloseste o serie de opt vedenii, patru predici si doua rostiri profetice. Primele opt capitole ale cartii au fost scrise ca o incurajare a poporului in lucrarea de rezidire a Templului. Ultimile 6 capitole au fost adaugate dupa terminarea reconstructiei si prevestesc lucrarea lui Dumnezeu prin Mesia. Mesajul din cartea lui Zaharia trece de la stapanirea popoarelor straine la stapanirea lui Mesia, de la pedeapsa la vremuri de pace si de la nelegiuire la trairea in sfintenia prezentei Domnului.
Cuvinte cheie si teme caracteristice  In cartea lui Zaharia exista o extraordinara amanuntita prezentare a lucrarii lui Mesia :
Hristos “ Odrasla “- Zah.3:8
Hristos “ Robul Domnului “ - Zah. 3:8
Intrarea in Ierusalim calare pe un magarus - Zah. 9:9
Hristos “ Pastorul cel bun “ - Zah. 9:16; 11;11
Hristos, pastorul lovit cu oile risipite - Zah. 13:7
Hristos, vandut pe 30 de arginti, 11:12-13
Hristos cu mainile strapunse- Zah.12:10
Hristos, Mantuitorul poporului Sau - Zah. 12:10; 13:1
Hristos, ranit in casa celor ce-L iubeau - Zah. 14:3-8
Hristos, incoronat la venirea Lui - Zah. 14
Mesajul peste veacuri : In afara de confirmarea lui Isus din Nazaret ca Mesia prin implinirea profetiilor sale, Zaharia ne ofera o lectie de spiritualitate in textul din capitolul 7. O delegatie venita din partea oamenilor din Betel il intrebase daca trebuiesc reluate ritualurile sarbatoresti de altadata. Raspunsul dat de Zaharia este o lectie care nu si-a pierdut nici astazi valabilitatea : Sarbatorile fara suportul unei vieti de ascultare fata de Domnul sunt fara nici o valoare inaintea ochilor Lui.

                                                          SCHITA CARTII
1. PROFETII DE INCEPUT
a. Chemare la pocainta, 1:1-6                                g.Vedenia sulului de carte zburator, 5:1-4
16.                                                                            
b.Vedenia calaretilor, 1:7-17                                 h.Vedenia femeii cu efa, 5;5-11
c.Vedenia celor patru coarne, 1:18-21                   i.Vedenia celor patru care,6:9-15
d.Vedenia celui  cu cumpana, 2:1-13                     j.Incoronarea lui Iosua, 6:9-15
e.Vedenia marelui preot, 3:1-10                            2.PROFETII TARZII 9-14
f.Vedenia sfesnicului de aur, 4:1-14                      a.Sosirea Imparatului- Pastor, 11
                                                                               b.Ranirea si uciderea Imparatului -Pastor, 11
                                                                               c.Biruinta finala si incoronarea in slava, 12-14  
============================================================================
Maleahi : Cartea lui Maleahi este ultima carte a Vechiului Testament. Maleahi este ultimul glas care rasuna in Israel inainte ca vocea Profetilor sa amuteasca pentru cateva sute de ani.
Titlul : cartea poarta numele autorului ei “ Maleahi “, un derivat de la “ Mal-ac- Iah “ care se poate traduce prin “ Mesagerul lui Iehova”.
Autorul : Profetul Maleahi a fost ridicat de Dumnezeu in Israel la putin timp dupa activititatea desfasurata de Neemia. Personalitatea si familia Profetului sunt complet necunoscute. Asa cum il arata si numele, Profetul este important numai pentru mesajul pe care il poarta, nu si prin sine insusi.
Data : Cu siguranta ca ne aflam dupa revenirea evreilor in Ierusalimul lui Iuda, la suficient timp dupa activitatea lui Neemia pentru ca poporul s-o fi luat iarasi pe cai gresite. Zelul preotilor si al poporului se stinsese. Activitatea religioasa cazuse iarasi prada formalismului. ( Mal. 3:14) si acesta incomplet si neconform cu  Legea ( Mal. 1:14 ). Ultima data cunoscuta despre activitatea lui Neemia in Jerusalim a fost anul 430 - 397 I.H.
Contextul istoric : Data la care Dumnezeu L-a ridicat pe Maleahi in Israel este legata direct de profetia rostita de Daniel asupra Ierusalimului. Daca va aduceti aminte, Profetului i se spusese ca asupra Ierusalimului vor trece pana la vremea sfarsitului 70 de saptamani de ani ( Dan. 9;24 ). Exprimarea lui a parut putin neclara si inutil complicata prin felul in care a facut el enunerarea acestor saptamani : “ Vor trece sapte saptamani; apoi ..sasezeci si doua de saptamani “ ( Dan 9:25 ). Ce a fost asa de important dupa primele sapte saptamani pentru ca Proorocul sa marcheze acea “ borna “ din scurgerea vremii ? Este greu sa gasim un raspuns mai bun decat faptul ca la “ sapte saptamani “ de ani in Israel a incetat activitatea profetica. Mesajul rostit de Maleahi a fost evenimentul care a marcat scurgerea primelor sapte saptamani de ani din calendarul profetic hotarat de Dumnezu asupra Israelului.  Problemele din vremea lui Maleahi seamana foarte mult cu cele intalnite de Neemia in activitatea lui : o preotie corupta ( Mal. 1:6 ; Neemia 13 :10-13 ) si casatorii incheiate cu femei in afara Israelului ( Mal. 2:10 -16; Neemia 13 : 23 -28 ).
Continutul scrierii : Scrisa in forma clara a unui dialog intre Dumnezeu si evrei, cartea lui Maleahi este un apel insistent la pocainta si la intoarcerea la Dumnezeu. Profetia se imparte simetric in doua parti : in primele doua capitole apelul la pocainta este motivat de starea prezenta a poporului, iar in ultimate doua capitole chemarea la pocainta este motivata de venirea “ zilei Domnului “.
Cuvinte cheie si teme caracteristice : Intreaga carte este un manifest impotriva indepartarii de Dumnezeu. Textul ei poate fi folosit foarte bine pentru ai trezi pe cei care s-au “ ratacit “ in sentimentele lor fata de Domnul. Punctul culminant al profetiei este Maleahi 3: 1, 2 : “ Iata voi trimite pe solul Meu ; el va pregati calea inaintea Mea. Si de odata va intra in Templul Sau Domnul pe care-L cautati ; Solul legamantului pe care-l doriti;… Cine va putea sa sufere insa ziua venirii Lui ? Cine va ramane in picioare cand Se va arata El ? “ Maleahi intinde mana peste aproximativ patru sute de ani si leaga vechiul Testament de Noul Testament prin vestirea lucrarilor lui Ioan Botezatorul  si ale Domnului Isus. Numirea de “ mesager al lui Iehova “ I s-a potrivit de minune lui Maleahi, dar tot la fel de bine prin “ Sol al Domnului “ poate fi inteles Ioan Botezatorul si chiar Domnul Isus.
Cuvant de incheiere : Se cuvine sa subliniem cateva lucruri care-l fac pe Maleahi : omul care inchide canonul Vechiului Testament :
1. Cartea lui se incheie cu un cuvant semnificativ pentru starea in care a ajuns poporul sub administratia Legii Mozaice : “ Blestem “ ( Mal. 4:6 ). Neascultarea evreilor a atras asupra lor dezlantuirea pedepsei. Trebuia ca “ Cineva “ sa vina si sa inlature acest blestem care apasa greu asupra poporului.
2. Profetia lui Maleahi contine anuntarea venirii Domnului Isus. ( Mal. 3:1-3 ). El este Cel “ s-a facut blestem pentru noi “ lasandu-se sa fie atarnat in locul nostru pe lemnul Crucii.
3. Maleahi publica un avertisment pentru toti cei ce asteapta ziua Domnului. Exista pericolul asteptarii Domnului intr-o atitudine gresita. Scepticismul, indiferenta si formalismul sant semnele ei carcteristice.

17.
4. Maleahi anunta preocuparea lui Dumnezeu pentru cei care nu-L uita ( Mal. 3:15-18 ). “ O carte de aducere aminte a fost scrisa inaintea Lui, pentru cei ce se tem de Domnul si cinstesc Numele Lui “.
Cartea lui Maleahi se incheie intr-o atmosfera de neglijenta si necinstire al Numelui lui Dumnezeu. Doar membrii unei “ ramasite “ mai vorbesc unul cu altul soptind incet: “ Stii ca El vine ?”, “ Da stiu “. Dumnezeu nu-I uita pe acestia si-I noteaza pentru binecuvantarea lor vesnica.

                                                     SCHITA CARTII

1. PRIMUL APEL 1-2                                                2. AL DOILEA APEL
a. Grija parinteasca, 1:1,5                                           a. Venirea Solului Domnului, 3:1-6
b. Inselaciunea, 1:6-14                                                b. Hotie, 3:7-12
c. Necredinciosia, 2-1-9                                              c. Aroganta, 3:13- 15
d. Casatorii nepermise, 2 :10-12                                 d. “ Ramasita credincioasa “, 3: 16-18
e. Divorturi, 2:13-16                                                   e. Ziua Domnului, 4:1-6.
f. Obraznicie, 2;17

============================================================================
SFARSITUL EXPLICARII SI INTRODUCERII IN VECHIULUI TESTAMENT. VA URMA SCRIEREA NOULUI TESTAMENT. DOMNUL DUMNEZEU SA FIE MEREU LAUDAT. Reeditat Constantin ( Costel ) Calin. 07.22.2019. 17 pagini.
============================================================================
THE END. SFARSIT. ACEASTA CARTE CONTINE 17 PAGINI CORECTATE.tate ridicată pe scara națională ( 4:2, 11: 7;4 ), necinste in comerț si in justitie ( 10 : 4;12:7 ), idolatrie demonica ( 4:12-13; 8:5; 10:1,5 si extraordinara 13:2; “ Si jerfind oameni, saruta vitei “ , beție ( 4:2; 7;5 ), o totala lipsa de sensibilitate si de cainta in fata de Dumnezeu ( 4:4; 13:14 ).
Conținutul cărții : In cei 50 de ani de misiune profetica, Osea si-a repetat mereu cele trei parti ale mesajului sau:
1. Dumnezeu este maniat la culme pentru păcatele in care traieste poporul Sau si din pricina aceasta ;
2. judecata este facuta si pedeapsa este sigura ; totusi
2.
3. dincolo de aceasta manioasa pedepsire Dumnezeu pastreaza poporului o iubire veșnică, plina de bunatate si credinciosie, care pregateste deja planuri pentru timpul in care ei se vor intoarce la El.
Primele 3 capitole ale cartii sunt autobiografice si simbolice. Osea este indemnat de Dumnezeu sa se casatoreasca cu o femeie pe nume Gomer. Casnicia profetului cu aceasta femeie necredincioasa si dedata la
păcatul curviei, devine o alegorie a tragediei pe care o traieste Dumnezeu in relatia Lui cu nestatornicul si necredinciosul Israel. Este evident ca, in succesiune logica, capitolul  este o “ talmacire “ spirituala a situatiei neplacute in care L-a pus Dumnezeu pe Osea. Urmeza apoi capitolul 3 al cartii, care priveste adanc in viitor pana spre vremea sfarsitului in care Israelul se va întoarce la Domnul. “ Dupa aceia, copii lui Israel se vor intoarce si vor cauta pe Domnul, Dumnezeul lor si pe imparatul lui David; si vor tresari la vederea Domnului si a bunatatii Lui, in vremurile de pe urma” ( Osea 3:5 ). Restul de capitole ale cartii sunt o culegere de izbucniri retorice ale profetului. Este foarte greu sa stabilești o ordine oarecare in aceste fragmente de cuvantari inflacarate. Ele sunt izbucniri de gelozie din partea unui Dumnezeu al iubirii.
Cuvinte cheie si teme caracteristice : Osea este cunoscut prin faptul ca prezinta lipsa de credinciosie a poporului Israel fata de Dumnezeu drept o infidelitate spirituala. Cuvintele rostite de el sunt tari si taioase. Idolatria este numita “ curvie “ iar idolii vremelnici sunt numiti “ ibovnici “ ( Osea 2:5 ). In noianul de cuvinte tari, exista totusi si un cuvant duios si plin de de dragoste. El este “ Hesed “ si este un echivalent perfect pentru dragoste dumnezeiasca. “ Hesed “ este iubirea compătimitoare si dezinteresata. Hesed este dragostea statornica si imposibila de inlaturat. David a folosit cuvantul acesta, atunci cand a căutat pe cineva din casa vrajmasa a fostului Imparat Saul, pentru ca dorea sa le faca bine : David a zis “ A mai ramas cineva din casa lui Saul, ca sa-i fac bine din pricina lui Ionatan ? ( 2 Samuel 9:1 ). Tinet-ti minte ca David facuse un legamant cu Ionatan, prin care se angajase sa-si faca bine unul altuia ( Sam 18:3; 20:14-6; 41 ). Pasajele in care Osea vorbește despre “ Hesed “ sunt : ( Osea 2:19; 4:1 ; 6:4, 6; 10:12; 12: 6 ).
Iata cum este descrisa manifestarea lui “ Hesed “ in cadrul relatiei pe care o are Dumnezeu cu Israelul : “ “ Poporul Meu este pornit sa se departeze de Mine ; si daca sunt chemati inapoi la Cel- Prea - Inalt, niciunul dintre ei nu cauta sa se ridice, “ Cum sa te dau Efraime “ , Cum sa te predau Israele ? Cum sa-ti fac ca Admei ? Cum sa te fac ca Teboimul ? Mi se zbate inima in Mine si totul inauntru mi se misca de mila ! Nu voi lucra după mania mea aprinsa, nu voi mai nimici pe Ephraim ; caci eu sunt Dumnezeu, nu un om. Eu sunt Sfantul in mijlocul tau si nu voi veni sa prapadesc ( Osea 11:7-9 ). Hesed este dragostea in virtutea legământului incheiat intre Dumnezeu si oameni.
Mesajul cartii : Cartea lui Osea este o chmare la pocainta si la intoarcere la Domnul. Capitolul 14 al cărții este un mesaj de dragoste si de chemare pentru toti aceia care care s-au indepartat vreodata de Domnul. Osea mai este insa si altceva. Profetia aceasta este un avertisment impotriva idolatriei si indepartarii de Dumnezeu. Chiar si formele simbolice care pretind ca-l arata pe Domnul nu sunt altceva decat o cursa pentru suflet. Toate apostaziile mari au aparut la inceput ca o mica neesentiala depărtare de la simplitatea si claritatea mesajului Scripturii. Din acest punct de vedere, am putea spune ca Ieriboam al doilea si ceilalti Imparati de dupa el, au cules doar ceiace semanase la inceputul istoriei lui Israel, primul Ieriboam, fauritorul celor doi vitei de aur. A putea reformula avertismentul lui Osea in cuvintele Apostolului Ioan “ Copilasilor, feriti-va de idoli “ ( 1 Ioan 5:21 ).
 SCHIȚA CARTII : Introducere - O patanie cu talc., 1-3. 1.
1. Dumnezeu este sfant 4-7 : Cele 5 invinuiri 4-5, Falsa intoarcere, 6., O vindecare imposibila.
2 Dumnezeu este drept, 8-10 : Trambita anunta pedeapsa, 8:!, etc. Textul este o vestire a pedepsei care va veni.
3. Dumnezeu este dragoste 9-14 : Un Dumnezeu care tanjeste ( 11:1,4,8, etc. ) Un Israel care nu poate scapa nepedpsit ( 12 )., Triumful final al iubirii ( 14 ) .
============================================================================
IOEL : Nenorocirea nu vine nici o data singura. Cartea lui Ioel este descrierea prapadului pe care l-au produs norii de lacuste trimisi de Dumnezeu asupra Israelului.
Titlul : Cartea poarta numele Profetului care a scris-o “ Ioel “ se poate traduce prin “ Iehova este Ielohim “ sau “ Dumnezeu este Domnul “ . Un nume cum nu se poate mai potrivit pentru omul chemat sa vesteasca suveranitatea lui Dumnezeu asupra naturii, asupra popoarelor si asupra istoriei.
Autorul : Din faptul ca intalnim dese referiri la Sion si la Casa Domnului, putem deduce ca Ioel a fost un cetatean al Ierusalimului. Dar, in afara, ca mai aflam si ca pe Tatal sau la chemat Penuel ( Ioel 1:1 ), nu putem afirma ca stim alte date despre personalitatea Profetului. Ca tip de mesaj, Ioel este un propavaduitor
3.          
al pocaintei si un Prooroc al trezirilor spirituale.
Data : Asa cum am afirmat deja, este foarte greu de precizat data scrierii acestei carti. Din lipsa mentionarii numelui vreunui Imparat dar prin faptul ca sunt pomeniti preotii, se poate presupune va Ioel a activat la inceputul domniei lui Ioas, cand dupa inlaturarea Ataliei dupa tron ( 835 I.H. ) copilul Imparat a domnit sub
protectoratul preotului Iohaida.
Contextul istoric : Ioel este omul trimis sa-i invete pe evrei principii eterne ilustrate de intamplari cotidiene. El foloseste grozavia unei invazii distrugatoare de lacuste pentru a anunta pedepse care vor continua sa vie si pentru a chema poporul la pocainta. In mesajul lui Ioel, invazia de lacuste este o pedeapsa trimisa de Domnul. El cheama marturia celor inaintati in varsta ca sa dovedeasca faptul ca o calamitate de asemenea proportii este un lucru rar in istorie ( Ioel 1:2 ). Probabil ca intensitatea pagubelor provocate de miriadele de insecte devoratoare de vegetatie fusese de data aceea cu adevarat iesita din comun. Viile fusese nimicite ( Ioel 1:5 ), iarba campului disparuse ca dupa un cumplit parjol si toata suflarea tanja dupa hrana
( Ioel 1:20 ). Momentul este cum nu se poate mai propice pentru chemarea poporului la post si rugaciune
( Ioel 1:13-140.
Continutul cartii : Ioel a profetit in Iuda. Folosind tragedia invaziei de lacuste, el sta inaitea poporului cu un discurs solemn si rascolitor. Cartea este un manifest al chemarii la pocainta si o proclamatie a lucrarilor mari pe care le face Dumnezeu pe pamant. In mijlocul tanguirii generale, Dumnezeu ii da Profetului un mesaj, care explica nenorocirea, ameninta cu pedepse viitoare mai mari si promite revarsarea binecuvantarilor ceresti peste cei ce isi vor indrepta starea lor inaintea Domnului. Cititi cu atentie indemnurile la pocainta din ( Ioel 2:12-17 ). Binecuvantarile rostite in finalul cartii sunt promise tuturor celor care vor urma calea umilintei si vor astepta binecuvantarile Cerului.

Cuvintele cheie si teme caracteristice : Cartea lui Ioel ne asaza in fata a doua teme caracteristice: revarsarea Duhului Sfant si “ Ziua Domnului “. Pasajul din ( Ioel 2;28-29) este pomenit de Apostolul Petru ca o explicatie a ceiace s-a intamplat in ziua de Rusalii si este considerat de multi drept semnul care a marcat nasterea Bisericii crestine. O analiza mai atenta a textului lui Ioel va plasa insa foarte clar revarsarea Duhului amintita in carte, in seria de evenimente apocaliptice care vor caracteriza sfarsitul epocii actuale si debutul Imparatiei lui Mesia. Versetul 28 incepe cu expresia : “ Dupa aceia “ care marcheaza intotdeauna ziua sfarsitului, iar versetele 30-31 continua descrierea revarsarii Duhului Sfant completand-o cu cu alte manifestari supranaturale : “ Voi face sa se vada semne in ceruri si pe pamant : sange, foc si stalpi de fum. Soarele se va preface in intuneric si luna in sange, inainte de a veni ziua Domnului, ziua cea mare si infricosata “. Care sa fie deci adevarata simnificatie a evenimentelor petrecute de Rusalii ? Asa cum vom arata cand vom prezenta “ Faptele Apostolilor “, Rusaliile au fost inca o oferire a Imparatiei pentru poporul Ierusalimului. In urma refuzului lor, evenimentele descrise de Ioel si-au oprit lantul desfasurarii, lasand sa se scurga vremea Bisericii, dar ele isi asteapta inca deplina lor implinire in preajma desfasurarii Imparatiei. Cat priveste “ Ziua Domnului “, Ioel foloseste aceasta expresie in trei sensuri : (1) sensul local si imediat al groaznicilor pedepse care au venit asupra evreilor, (2) sensual anticiparii unor evenimente care vor marca viitorul lui Israel si (3) sensul profetic apocaliptic. Aluzia la valea lui Iosafat ( Ioel 3:2, 12, 14 ), ne trimite imediat la conflictul final intre popoarele lumii in perioada Armaghedonului, cand mania lui Dumnezeu va calca neamurile in teascul maniei. Numai cea de a doua venire a

Domnului va putea sa puna capat calamitatii care va ameninta cu distrugerea tuturor oamenilor dupa planeta ( Zaharia 14:2-4 ) ;( Isaia 2:12 ; 13:6, 9: 14:3 ), ( Ieremia 30;7,8; 46:10 ), ( Plangerile 2;16 ), ( Ezec. 7:19: 13:5; 30:3,9; 38:20-23 ).

Schita cartii :
1. O avertizare, Invazia de lacuste: Prezentul dezastru,1:1-20. Si mai grozava amenintare in viitor, 2:1-11.
2. Un apel, o ultima nadejde : Chemarea “ Intoarceti-va la Mine “ 2:12-17, Promisiunea “ Ma voi indura de voi “, 2:18-27.
3. O completarea, zilele de pe urma : Evenimentele zilelor din urma, 2:28-3:16 , Slava finala a Sionului 3;17-21.
============================================================================
AMOS : Iata o carte scrisa de un profet laic. Dumnezeu si-a pastrat intotdeauna dreptul sa se foloseasca de orice oameni pe care El ii alege pentru vestirea mesajelor Sale. Cand Preotii si Imparatii isi pierd vrednicia, ciobanii si culegatorii de smochine sunt inrolati in vestirea Cuvantului Domnului ( Amos 7;14 ).
Titlul : Cartea poarta numele autorului ei :  Amos, care se poate traduce prin “ puratatorul de poveri “. Inca o data, numele este o anuntare a specificului misiunii pe care o avea acest om chemat de Dumnezeu la o
4.
activitate grea si importanta.
Autorul : Numele lui Amos nu apare in nici o alta carte a Bibliei. El nu a fost un Preot sau un Profet educat in misiuna sa,  in transmiterea Cuvantului lui Dumnezeu.  Ca si in cazul celorlati Profeti insa, autoritatea lui a venit de la Domnul si asta l-a facut de ajuns ca sa stea plin de indrazneala in fata oamneilor; “ Amos a
raspuns lui Amatia : “ Eu nu sunt nici Prooroc, nici fiu de Prooroc ; ci sunt pastor si culegator de smochine de Egipt. Dar Domnul m-a luat de la oi si Domnul mi-a zis: “ Du-te si prooroceste poporului Meu Israel “
( Amos 7:14-15 ). Locul din care s-a ridicat Amos a fost Tecoa, o asezare situata cam la 6 Km. sud de Betleem  in pustia Iudeii. Acolo isi pastorise si David oile si tot acolo se ascunsese pe cand fugea de imparatul Saul. Limbajul folosit de Amos este nesofisticat. Profetul are vorbirea unui om de tara, plina de comparatii din natura in care-si duce viata ( Amos 3:4, 5, 12 ; 5:8, 19; 9:9 ). Tonul lui e raspicat, iar mesajul lui merge direct la tinta fara prea multa pregatire: “ El a zis : “ Domnul racneste din Sion, glasul Lui rasuna din Ierusalim. Pasiunile pastorilor jelesc  si varful Carmelului e uscat “ ( Amos 1: 2 ).
Data : Autorul fixeaza singur data activitatii sale: “ Pe vremea lui Ozia, imparatul lui Iuda si pe vremea lui Ieroboam, fiul lui Ioas, Imparatul lui Israel, cu doi ani inaintea cutremurului de pamant “. Tinand seama de amenintarile care se apropie de sfarsitul domniei lui Ieroboam, putem spune ca Amos a activat in preajma anului 775 I. H. Amos este un profet ridicat de Dumnezeu din Imparatia lui Iuda si trimis sa prooroceasca la Betel si Samaria, in inima religioasa a imparatiei lui Israel. Activitatea profetica a lui Amos nu a fost solitara. Probabil ca in tineretea lui a apucat sa-l vada pe Elisei si sa-l auda pe Iona vorbind despre succesele militare ale Israelului ( 2 imparati 14:25 ). Amos a fost premergatorul altor Profeti. In timpul lucrarii lui, Dumnezeu l-a ridicat pe Osea sa vorbesca in Israel si pe Isaia si Mica in Iuda.
Contextul scrierii : Amos a profetit intr-o vreme de optimism si abundenta.Vremea lui Ozia si Ieroboam readusese ceva din fala Israelului de altatdata. La curtile Impartesti se instalase iarasi luxul, ritualurile religioase erau pline de pompa si fast, poporul traia iarasi in abundenta si in bucurie. Israelul arata insa ca un mar frumos pe dinafara si gaunos pe dinauntru. Pacatul se furisase in viata intima a poporului si dincolo de aparente de religiozitate, Legea Domnului fusese abandonata. Simplitatea si neprihanirea fusese inlocuite cu abundenta materiala, luxul, necinstea si imoralitatea ( Amos 2:6-8 ); 3:10 ; 4:1 ; 5;10-12 ; 8:4-6 ). In plan international, Asiria, Mesopotamia si Egiptul erau in eclipsa, asa ca aparent, Israelul nu avea de ce sa se teama. In acest context Amos a fost trimis de Domnul sa predice un mesaj de mustrare si amenintare. Pedeapsa vestita de Amos nu se vedea atunci nici macar la orizontul istoriei, asa ca nu este de mirare ca acest “ taran ” venit de la oi a fost privit cu curiozitate si aversiunea in centrele civice si religioase ale Israelului. Imaginati-va cam cum au reactionat doamnele din “ inalta societate “ a Samariei cand l-au auzit spunandu-le ; “ Ascultati acum juncane din Basan, de pe muntele Samariei, voi care asupriti pe cei sarmani, zdrobiti pe cei lipsiti si ziceti barbatilor vistrii : Dati-ne sa bem ” ( Amos 4:1 ). Nu este de mirare ca impotriva Profetului s-a pornit repede o conspiratie  care a facut totul ca sa-l reduca la tacere. Amatia, Preotul idolatru din Betel, l-a parat Imparatului, declaradu-l tradator ( Amos 7: 10-11 ), iar apoi l-a interpelat pubic, gonindu-l din Israel : “ Pleaca, vazatorule si fugi in tara lui Iuda ! Mananca-ti painea acolo si acolo prooroceste, dar nu mai proorocesti la Betel, caci este un locas Sfant al Imparatului si este un templu al Imparatiei “ ( Amos 7:12-13 ). Aceasta interpelare a cauzat, declaratia autobiografica a Profetului si groaznica sentinta dumnezeiasca rostita impotriva Preotului Amatia ( Amos 7:17 ). Alungat din Israel , Amos s-a intors la Iuda si a asternut continutul profetiilor sale in scris ca sa poata fi raspandite in continuare in Israel si ca sa serveasca drept avertisment Imparatiei lui Iuda.  
Continutul : Desi de la tara, Amos este un vorbitor elocvent si ordonat. Capitolele 1 si 2 sunt o expunere despre “ opt greutati “ care stau pe inima Profetului. In revarsari Profetice, Amos vorbeste impotriva tuturor celor opt natiuni din teritoriile Palestinei: Siria (1:3-5 ), Filistenii ( 1:6-8 ), Fenicia ( 1:9,10 ), Edom ( 1:11-12 ), Amon ( 1:13-15 ), Moab ( 2:1-3 ), Iuda ( 2:4-5 ), Israel ( 2:6-16 ). Urmeaza apoi capitolele 4, 5 si 6, care contin rezumate rostite de Amos. Inceputul acestor 3 mesaje este usor de gasit. Fiecare dintre ele incepe cu : “ Ascultati cuvantul acesta, ( 3;1;4:1; 5:1 ). Ultimile capitole ale cartii cuprind o serie de viziuni prin care, intr-o successiva accelerare a maniei este vestita pedeapsa care va veni asupra celor ce s-au indepartat de Domnul, ( Amos 7-9).
Cuvinte cheie si teme caracteristice : Doua expresii au pasit afara din cadrul cartii lui Amos inspre frazeologia tipologica crestina :
“ Pregateste-te sa te intalnesti cu Dumnezeul tau “ ( Amos 4:12 ) a devenit semnal de atentionare valabil oriunde si oricand.
“ Vai de cei ce traiesc fara grija in Sion ( Amos 6:1 ), a devenit sinonim cu avertizarea celor care se aflau in
5.
pericolul formalismului religios.
Mesajul : Cartea lui Amos este bogata in mesaje spirituale. Ea raspunde interbarii : “ Cine poate sa slujeasca pe Domnul ? “ cu un raspuns care trece dincolo de preotia traditionala, la masa mare a poporului, stabilind drept unic criteriu de calificare “ chemarea Domnului pentru slujba “ Amos denunta ipocrizia si
falsul spirit religios lipsit de substanta reala a unei vieti traite in ascultare de Cuvantul Domnului: “ Duceti-va numai la Betel si pacatuiti… Aduceti-va jertfele in fiecare dimineata si zeciuelile la fiecare trei zile ! Faceti sa fumege jertfe de multumire facute cu aluat ! Trambitati-va, vestiti-va darurile de mancare de buna voie ! Caci asa va place, copii ai lui Israel, zice Domnul Dumnezeu “ ( Amos 4:4-5 ).
Cartea lui Amos ne vorbeste despre iluzoria siguranta a belsugului si confortului din ziua de astazi. Dumnezeu este acela care ridica sau coboara Imparatii si Imparatiile. Toate marile Imperii ale lumii au cazut din acelasi motiv groaznic : Pacatul. El atrage ruina popoarelor. Peste Israelul prosper rasuna glasul de tunet al lui Amos ; “ Asa vorbeste Domnul : Dupa cum pastorul  scapa din gura leului numai doua bucati de picioare sau un varf de ureche, asa vor scapa copii lui Israel care stau in Samaria in coltul unui pat si pe covoare de Damasc ” ( Amos 3:12 ).  
Profetia lui Amos nu este numai amenintare si pedeapsa. Dincolo de disciplinarea necesara, Amos vesteste recuperarea si restaurarea poporului. In numai cinci versete ( Amos 9:10-15 ), viitorul Israelului este descris in toata frumusetea implinirii legamantului Avramic, Davidic si Palestinian in ceasul apocaliptic al incununarii lui Mesia. In cartea lui Amos se gaseste textul profetic care, in vremea Bisericii primare a pus capat dezbaterilor din consiliul din Jerusalim. Iacov este cel care tine minte si il proclama tuturora ; “ Si cu faptul acesta se potrivesc cuvintele Proorocilor, dupa cum este scris: “ Dupa aceia , Ma voi intoarce si voi ridica din nou cortul lui David din prabusirea lui, ii voi zidi daramaturile si-l voi inalta din nou ; pentru ca ramasita de oameni sa caute pe Domnul, ca si toate neamurile peste care este chemat Numele Meu, zice Domnul, care face toate aceste lucruri si caruia ii sunt cunoscute din vesnicie “ ( Fapte 15:15-17 citat din Amos 9:11-12 ). Biblia ne indeamna iarasi si iarasi, sa nu uitam de Israel. Dumnezeu chiar daca l-a pedepsit acum nu ia lepadat din planurile Sale. Evreii vor fi readusi in patria lor milenara. Tara va inflori din nou. Natiunea va cunoaste iarasi prosperitattea si evreii pocaiti si reintrati in prerogativele Legamantului vor redeveni martorii lui Dumnezeu in lume ( Amos 9:13-15 ).
SCHITA CARTII :
1.Opt “ Greutati “ 1-2
a. Damascul a invadat Israelul- 2 Imp.10:32-33, ( Amos 1:3)
b. Gaza sa aliat cu Tirul sa invadeze Iuda- 2 Cronici 21: 16,17. 28;18)
c. Tirul s-a aliat cu Gaza sa invadeze Iuda, ( Amos 1:11 )
d. Edom este dusmanos fata de Israel - Obadia 10-12 ( Amos 1:11 )
e. Amon a atacat Galadul, ( Amos 1:13 )
f. Moab practica religii ucigatoare de oameni, ( Amos 2:1 )
g. Iuda neglijaza Legea Domnului- 2 Imp. 25:9, ( Amos 2:4 )
h. Israelul trieste in nelegiuire - 2 Imp.17:17-23, ( Amos 2:6)

2. Trei predici impotriva Israelului 3-6.
a. Pedeapsa justificata ( Amos 3:1-10 ), pronuntata ( Amos 3:11-15 )
b. Pedeapsa justificata ( Amos 4:1-11 ), pronuntata ( Amos 4:12-13 )
c. Pedeapsa justificata ( Amos 5:1-15 ), pronuntata ( Amos 5:16,-6:14 )

3. Cinci vedenii 7:9
Lacustele 7:1-3
Focul, 7:4-6
Cumpana, 7:7-17.
Cosul cu poame coapte, 8:1-14.
Dumnezeu stand pe altar, 9:1-10
Promisiuni pentru viitorul lui Israel, 9:11-15.
==========================================================
OBADIA :
Cartea lui Obadia este stenograma unui proces in care este publicata rezolvarea unui conflict care a inceput intre doi frati mai inainte ca ei sa se nasca.
6.
Titlul : Cartea poarta un nume foarte comun in Israel : “ Obadia “ care inseamna in traducere : “ Slujitorul “ sau “ Inchinatorul lui Iehova “. Desi intalnim in textul Bibliei cativa oameni care au purtat acest nume, este foarte improbabil ca vreunul dintre ei sa fie Autorul acestei carti profetice.
Autorul : Identitatea lui Obadia ramane un mister. Textul nu ne da nici macar numele sau, ceea ce spune ca
autorul nu face parte in nici un fel din familiile preotesti sau regale din Israel. Unele date furnizate de textul cartii ne indeamna sa credem ca Obadia a trait in imparatia lui Iuda.
Data : Singurul indiciu al vremii este una din invaziile impotriva evreilor. Acestea au fost multe si este dificil sa precizam la care dintre ele face aluzie textul. Aceasta precizare nici nu este importanta de fapt. Data scrierii  nu este in nici un fel vitala pentru intelegerea si interpretarea cartii. Se prea poate ca aceasta carte sa fie cea mai veche dintre cartile profetice, iar Obadia sa fie unul din precursorii activitatii profetice din Israel.  
Contextul cartii : Cartea lui Obadia este un rechizitoriu impotriva Edomului. Istoria acestui popor a inceput cu Esau, caruia i s-a mai spus si “ Edom “ ( Cel rosu ), din pricina  “ ciorbei rosietice “ pentru care si-a vandut lui Iacov, dreptul de intai nascut  ( Gen.25:29-33 ). Edomitii erau urmasii acestui Esau care se stabilise in muntele Seir: “ Esau s-a stability in muntele Seir ….Esau, tatal Edomitilor, in muntele Seir “( Gen. 36:8,9 ). Acest munte Seir nu era un pisc izolat, ci un intreg platou montan care se intindea de la sudul marii Moarte, pana la golful Akaba. Numele regiunii venea de la un conducator stravechi care populase acele locuri: “ si pe horiti in muntele lor, Seir..” Iata fii lui Seir, Horitul, vechi locuitori ai tarii…( Gen. 14:6;36:20 ). Numele capitalei tinutului s-a numit Sela sau Petra ( “ stanca “. Orasul era situat la extremitatea unui defileu foarte ingust, dar lung de aproape 2 kilometrii si inalt de peste 200 de metri. Acesta asezare geografica ii dadea un avantaj strategic extraordinar. O mana de oameni putea apara intrarea in oras pe un termen foarte lung. In depression de la capatul defileului, locuitorii orasului Petra construise peste 1000 de temple sapate in roca rosiatica. Locuintele oamenilor erau si ele sapate in stanca, parand agatate in stanca precum cuiburile vulturilor. ( Obadia 4 ). In cartea Deuteronomul 2 :12 gasim scris cum au devenit Edomitii locuitori ai muntelui Seir : “ Seir era locuit altadata de Horiti: copii lui Esau i-au izgonit, i-au nimicit dinaintea lor si s-au asezat in locul lor “. Intre Esau si Iacov, lupta a inceput inca din pantecul mamei lor: “ Copii se bateau in pantecele ei ; ..si Domnul I-a zis; “ Doua neamuri sunt in pantecele tau. Si doua noroade se vor disparti la iesirea din pantecele tau. Unul din noroadele acestea va fi mai tare decat celalat. Si cel mai tare, va sluji celui mai mic”  ( Gen. 25:22-23 ). Inselat de Iacov, Esau fratele mai mare , a plecat si s-a asezat in muntele Seir dar dusmania dintre cei doi frati nu a incetat niciodata. Cand urmasii lui Icov au fost scosi de Dumnezeu din Egipt, ei au cerut voie urmasilor lui Esau, sa-i lase sa treaca sa treaca prin tinutul lor. Refuzul lor a fost insa categoric nu ( Num.20:14-21 ). Mai tarziu , Edomitii i s-au impotrivit lui Saul. David si Solomon I-au subjugat pentru un timp. S-au rasculat iarasi impotriva evreilor in timpul lui Iosafat si Ioram ( 2 Cron. 21:8), au fost cuceriti iarasi de Amatia ( 2 Imp.14:7 ) si s-au eliberat iarasi in timpul lui Ahab ( 2 Con.28;17 ). Dupa aceia Edomitii au fost cuceriti de Nabucadnetar, Imparatul Babilonului; in secolul cinci, inainte de Hristos, tinutul lor a fost invadat de Nabateni si Edomitii au trebuit sa se refugieze in sudul Palestinei, unde au fost cunoscuti de “ idumeni “. Ironic, la nasterea Domnului Isus, un idumean, Irod, era pe tronul Israelului. Pentru a castiga increderea si simpatia evreilor, el rezidise o parte a Templului. Incercarea lui de al ucide pe Hristos prin masacrarea pruncilor, este o dovada a acestui conflict intre frati, intins peste veacuri. Idumenii au participat la rascoala Ierusalimului impotriva Romei imperiale
 ( 70 DH.) si au fost nimiciti ca neam, limba si civilizatie immediat dupa aceia. Astfel s-a implinit profetia rostita de Obadia : “ Din pricina silniciei facute impotriva fratelui tau Iacov, vei fi acoperit de rusine si vei fi niminit cu desavarsire pentru totdeauna” ( Obadia 10 ).
Continutul : Cartea lui Obadia este cea mai mica din cartile Vechi Testament. Textul ei este solemn si dur, asemenea rostirii unei sentinte judecatoresti. La tribunal cerului, Edom fuseses gasit vinovat de impotrivire fata de planurile lui Dumnezeu si condamnat la distrugere vesnica. Vina lui Edom este ca nu a scapat nici un prilej de a face rau evreilor. Desi rude de sange, dusmania dintre ei a determinat Edomul sa ia partea tuturor celor care s-au repezit asupra lui Israel. Cartea este un verdict aspru impotriva unu popor care nu a stiut sa-si valorifice privilegiile de a fi iesit din aceiasi radacina cu Iraelul. Condamnarea Edomului este contrastata in text cu viitorul luminos pe care-l promite Dumnezeu poporului Sau, pe care l-a ales sa mosteneasca “ Imparatia Domnului ” ( Obadia 21 ).

                                                 SCHITA CARTII
1. PEDEPSIREA EDOMULUI.                         2. PROMISIUNI PENTRU ISRAEL.

7.
a. Certitudinea ei, 1-9                                            a. Ascendent asupra Edomului, 17-19
b. Motivele ei :                                                      b. Participare la imparatia Domnului, 18-21
- Lipsa iubirii de frate,10
- Indiferenta, 11-12
7.
- Agresivitatea, 13-14
c. Justificarea ei, 15-16.
============================================================================
IONA:
Cartea Profetului Iona a fost cea mai batjocorita carte a Bibliei. Elementele de interventie supranaturala din continutul ei au fost tinta ironiilor si discreditarilor din partea oamenilor de pseudostiinta. Cei care au cercetat insa cu atentie si cu credinta aceasta carte o aseaza printre cele mai frumoase carti din cele care s-au scris candva.
Titlul : cartea poarta numele Autorului ei “ Iona “ se traduce prin “ porumbel “ un nume potrivit pentru un crainic divin destinat sa fie purtator de vesti catre oameni.
Autorul : Iona, fiul lui Amitai, s-a nascut in Gat- Hefer, o cetate aflata la 5 km. nord de Nazaretul Galilieii. Singura referinta despre el pe care o mai gasim in Vechiul Testatment, este un text din 2 Imparati 14-25.
Data : Textul 2 Imparati, fixeaza activitatea Proorocului Iona in timpul domniei lui Ieriboam al doilea ( 782 -735 I.H. ). El a fost urmas al profetului Elisei si un precursor al proorocilor Amos si Osea.
Contextul istoric : Timpul in care a trait Iona a fost un timp de relativa prosperitate in Israel. Imperiul Asirian intrase pentru o vreme intr-un declin temporar, asfel ca Ierboam al doilea a recucerit unele teritorii si a reintors prosperitatea in tara. Teama de cruzimea si puterea asiriana persista totusi in intreaga lume civilizata de atunci.
Continutul: Cine citeste pentru prima data cartea lui Iona isi pune foarte repede intrebarea : “ Este aceasta inregistrarea unei intamplari reale sau este o alegorie poetica ? “. Pentru noi, autoritatea comentariului pe care il face Domnul Isus, despre cartea lui Iona este de ajuns sa ne convinga ca Iona a existat in realitate si ca patania lui a fost reala : “ Un neam viclean si preacurvar cere un semn ; dar nu i se va da alt semn, decat semnul Proorocului Iona. Caci, dupa cum Iona a stat trei zile si trei nopti in pantecele chitului, tot asa si Fiul omului va sta trei zile si trei nopti in inima pamantului. “ ( Matei 12;29-40 ). Cineva va putea spune ca Domnul a citat aceasta intamplare tot asa cum citeaza cineva o ilustratie dintr-o carte de fictiune ca sa exemplifice un lucru real, dar aceasta neincredere in realitatea istorica a intamplarii este spulbearata de un alt comentariu al Domnului: “ Barbatii din Ninive se vor scula, in ziua judecatii, alaturi de neamul acesta si il vor osandi, pentru ca ei s-au pocait la propavaduirea lui Iona; si iata aici este Unul mai mare de cat Iona” ( Luca 11:32; Matei 12:41 ). Multi s-au poticnit pentru ca in cartea lui Iona scrie ca Profetul a fost inghitit de un peste mare si ca a iesit de acolo dupa trei zile viu. Arhivele navale dau insa dovezi clare ca astfel de intamplari sunt possible si ca s-au repetat chiar de mai multe ori in decursul vremii. Ziarul “ Daily Mail “ aparut la Londra in 14 Decembrie 1928, descrie dimensiunile unei specii de peste marin, adus impaiat la expozitie.
Oamenii erau indemnati sa urce o scara si sa se catere prin gura pestelui in stomacul lui spatios. Sir Francisc Fox scrie in cartea sa “ 63 de ani de inginerie “ despre cazul unui casalot in stomacul caruia s-a gasit skeletul unui rechin lung nu mai putin de 5 metri.
Domnul M. de Parville, editorul stiintific al ziarului francez “ Jurnal de debats “ povesteste cum, in timpul vanarii unui casalot, doi marinari au cazut in apa oceanului. Unul a fost salvat, in timp ce celalalt disparuse fara urma. Cand au reusit sa traga insfarsit uriasul casalot pe punte si l-au despicat stomacul, spintecatorii l-au gasit inauntru pe Bartley, marinarul disparut. Pielea lui fusese arsa de acidul sucului gastric, dar el si-a revenit repede la viata. Medical a constatat ca Bartley lesinase de frica, nu din pricina lipsei de aer. In luna Noembrie, ziarul “ Mail “ din Madras, India, relata despre prinderea unui rechin de dimensiuni uriase, in pantecele caruia a fost descoperit skeletul unui om si hanele unui om care-i atarnau pe oase. S-a facut precizarea ca rechinul fusese prins la 50 Km. de Bombei, iar victima fusese probabil unul dintre cei disparuti recent intr-un taifun. Exemplele ar putea continua, dar ce rost au ele in contextual unei afirmatii autosuficiente ale Domnului Isus Hristos, stalpul si temelia adevarului.?
Revenind la Cartea lui Iona, este bine sa spunem ca ea ne vorbeste despre doua teme paralele:
1. Un Profet aflat in scoala lui Dumnezeu.
8.
2. Un Dumnezeu caruia ii place sa se indure de oamneni.
Intamplarea este simpla dar graitoare : Iona este trimis cu un mesaj de pocainta la cetatea pagana Ninive. Profetul cunostea insa rautatea asirienilor si pericolul potential pe care-l constituiau ei pentru evrei ( Isaia profetise cu aproximativ 30 de ani mai inainte despre nenorocirile pe care asirienii le vor aduce asupra celor din Israel - ( Isaia 7:17-25) si din aceasta cauza el refuza sa plece la Ninive si fuge “ departe de fata
Domnului “ cu o corabie care se indrepta spre Tars. Dumnezeu il opreste din fuga lui razvratita prin intermediul unei furtuni starnite pe mare, trimite un peste sa-l scape pe Iona de la inec si sa-l intoarca pe tarmul marii si-l trimite pe Profet a doua oara la Ninive. Rezultatul propavaduirii lui Iona este pocainta ninivenilor, dar si mania Profetului, care-i vede pe dusmanii poporului sau scapati de pedeapsa divina. Urmeaza o lectie plina de tact pe care Dumnezeu I-o da lui Iona ca sa-l faca sa cunoasca ceva din dragostea pe care Creatorul o simte pentru toate creaturile Sale. Nationalismul Profetului este inecat in imensitatea iubirii Divine. Iona accepta noua revelatie a lui Dumnezeu si se asterne la scris pentru a ne lasa noua aceasta extraordinara lectie de disciplinare a unui Profet, care si-a iubit prea mult neamul si prea putin pe Dumnezeul sau si pe oamnenii din popoarele inconjuratoare. Cele patru capitole ale cartii sunt tot atatea scene care ar putea purta titluri de sine statatoare : (1) Iona si furtuna, (2) Iona si pestele, (3) Iona si orasul Ninive, (4) Iona si Domnul. Rand pe rand il vedem pe Iona fugind departe de fata Domnului, rugandu-se Domnului, predicand in numele Domnului si invatand de la Domnul. Cele 4 capitole ne arata successiv: neascultarea, recuperarea, folosirea si educarea lui Iona.
Cuvinte cheie si teme caracteristice : Exista 5 lucruri pe care le foloseste Dumnezeu pentru educarea spirituala a profetului:
(1), furtuna starnita pe mare, ( Iona 1:4 )
(2), un peste mare, ( Iona 1:17 )
(3), umbrarul de curcubete, ( Iona 4:6 )
(4), un vierme mic, ( Iona 4:70
(5), un vant uscat si fierbinte din rasarit, ( Iona4:8)
Patania lui Iona intra in categoria “ tipurilor “ profetice, Iona simbolizeaza trei lucruri :
a. Destinul si atitudinea Israelului in planul lui Dumnezeu de mantuire a intregii lumi. In peripetiile lui Iona  vedem simbolic peregrinarile evreilor. Si ei au fost neascultatori de Dumnezeu in implinirea chemarii lor de a fi lumina Neamurilor. Si ei au cautat scapare printre Neamuri. Si ei au adus nenorocirea asupra Neamurilor, asa cum Iona a atras furtuna asupra marinarilor. Si ei L-au vestit pe Dumnezeul lor in momentele crizelor produse intre Neamuri. Tot asa cum Iona L-a vestit pe Dumnezeu marinarilor. Si ei au fost pedepsiti de Neamuri fiind considerati o pricina a tuturor rautatilor si calamitatilor. Si ei au fost pastrati in mod miraculous de Dumnezezu. Si ei isi vor relua curand misiunea lor, care va produce pocainta si mantuirea Neamurilor. ( Zaharia 8:13, 20 ) si mai ales 23 : “ In zilele acelea, zece oameni din toate neamurile vor apuca pe un iudeu de poala hainei si-i vor zice : : “ Vrem sa mergem cu voi ; caci am auzit ca Dumnezeu este cu voi ! “ ).
b. Inmormantarea si invierea Domnului Isus : Lucrul acesta s-a vazut clar si in relatarile Domnului Isus din Evanghelii. De ce a trebuit ca Iona sa stea neaparat trei zile si trei nopti in pantecele pestelui ? Pentru ca atat era planuit sa stea Domnul Isus in moramant inainte de inviere.
c. Viata si propavaduirea Domnului Isus insusi : Textul din Evanghelia lui Matei ne spune ca Iona a fost un semn pentru Niniveni. Fara indoiala ca el le-a spus ceva despre fuga lui de Domnul si de intamplarea cu pestele. Se prea poate ca pielea de pe trupul lui sa fi vorbit de la sine dovedind veridicitatea spuselor Profetului. Impresia pe care a produs-o Iona asupra poporului din Ninive a fost coplesitoare. Tot asa si Domnul Isus este astazi un semn pentru mantuirea Neamurilor.
Mesajul peste veacuri: Capitolul 4 al cartii este si momentul ei culminant. Pentru cititorul neavizat, cartea lui Iona se intrerupe abrupt si nenatural. Pentru cel familiarizat cu tehnica literaturii ebraice insa stie ca versetele din final sunt de fapt tema intregii carti si ca de fapt pentru enuntarea lor a fost cladit intregul esafod al cartii: “ Tie-ti este mila de curcubetele acesta, care nu te-a costat nici o truda si pe care nu tu l-ai facut sa creasca, ci intr-o noapte s-a nascut si intr-o noapte a pierit. Si Mie sa nu-mi fie mila de Ninive, cetatea cea mare, in care se afla mai mult de 120 de mii de oameni, care nu stiu sa deosebeasca dreapta de stanga lor, afara de o multime de vite “ ( Iona 4:10-11).
Aceasta descoperire a launtrului inimii lui Dumnezeu se ridica mai sus de majoritatea documentelor sfinte din arhivele evreilor, atingand culmea Nou Testamentala a afirmatiei lui Ioan 3:16: “ Fiindca atat de mult a iubit Dumnezeu lumea, ca a dat pe singurul Sau Fiu, pentru ca oricine crede in El, sa nu piara, ci sa
9.
aiba viata vesnica “. In misiunea lui Iona recunoastem prefatarea misiunii pe care o vor avea-o peste veacuri ucenicii Domnului Isus.: “ Merge-ti in toata lumea si propavaduiti Evanghelia la orice faptura. Cine va crede si se va boteza, va fi mantuit; dar cine nu va crede va fi osandit” ( Marcu 16:15-16).

 SCHITA CARTII                                 3. PREDICA LUI IONA

1. FUGA LUI IONA                               a. Trimiterea divina, 3:1-3
a. Motivele fugii lui, 1:1-2                        b. Mesajul predicat de Iona, 3:4
b. Itinerariul fugii lui, 1:3                         c. Efectul predicarii lui Iona, 3:5-10
c. Rezultatul fugii lui, 1:4-17
                                                                  4. LECTIA PRIMITA DE IONA
2. RUGACIUNEA LUI  IONA               a. Nemultumirea lui Iona, 4: 1-3
a. Continutul rugaciunii lui, 2:1-9             b. Explicatia pe care I-o da Domnul, 4: 4-11
b. Consecinta rugaciunii lui, 2:10

============================================================================
 
MICA :
“ Ti s-a aratat, omule, ce este bine si ce alta cere Domnul de la tine, decat sa faci dreptate, sa iubesti mila si sa umbli smerit cu Dumnezeul tau “ ( Mica 6:8).
Titlul : Cartea poarta numele Autorului ei : Mica. Numele acesta este o forma prescurtata a lui “ Machiahu “ care in traducere inseamna “ Cine este Iehova ? “. Profetul face un joc de cuvinte, ca o veritabila semnatura in finalul profetiei : “ Cine este ca Tine ? “… ( Mica 7:18 ).
Autorul : Mica a trait in Moreset, la aproximativ 35 de kilometrii sud -vest de Ierusalim. ( Mica 1:4 ). El si-a inceput activitatea profetica la putina vreme dupa ce Isaia si-o incepuse pe a sa. Cei doi Profeti din imparatia lui Iuda au fost fara indoiala prieteni si si-au impartasit unul altuia multe din framamtarile si preocuparile lor. Isaia, fiind de neam ales, a profetit la curtea imparateasca. Mica a fost un om din popor si si-a desfasurat activities printre oameni simpli. Dumnezeu a vorbit insa la fel si pentru unul si pentru celalalt. Exista o izbitoare asemanare intre anumite pasaje din cartile celor doi. ( Mica 4:1-5 si Isaia 2: 2-4 ),
Data : Primul verset al cartii ne informeaza ca Mica a profetit pe vremea lui Iotam ( 739 - 731 I.H. ). Ahaz ( 731 - 715 I.H.) si Ezechia ( 715-686 I.H.). Activitatea profetica a lui Mica, trebuie deci sa se fi desfasurat intre anii 735 si 710 I.H. In afara de Isaia el a mai fost contemporan si cu Osea, care profetea in imparatia lui Israel.  
Contextul istoric : Cu toate ca in general, nu a fost un Imparat rau, Iotam nu a indepartat inaltimile idolatre din imparatia lui Iuda. Ahaz, care i-a urmat a fost un Imparat rau ( vezi 2 Imp. 16:2-4 ). El a tradat increderea lui Dumnezeu si a adoptat o politica pro-asiriana. In timp ce el domnea in Iuda, cele 10 semintii din imparatia de nord au fost duse in robie. Dupa Ahaz a urmat Ezechia, care a fost un Imparat surprinzator de bun. El i-a infruntat pe asirieni si a rezistat in mod miraculous unui puternic asediu ( 2 Imp.18:13-19:36 )
Pentru oamenii de la tara, timpurile acelea au fost grele. Navalitorii amenintau mereu cu invadarea pamanturilor, bogatii tarii exploatau fara mila poporul ( Mica 3:1-4). Ca si Amos, Mica se ridica plin de curaj si striga impotriva nedreptatii.
Continutul : O treime din cartea lui Mica denunta pacatele concetatenilor lui ; o alta treime descrie pedeapsa pe care o va trimite Dumnezeu asupra lor; iar ultima parte dezvaluie nadejdea Profetului in restaurarea pe care o va lucra Dumnezeu in tara si slava de care va fi urmata. Desi este in Iuda, Mica profeteste si despre caderea Samariei.  ( Mica 1:6 ).
Cuvintele cheie si temele caracteristice : capitolele 6 si 7 descriu judecata lui Dumnezeu cu poporul evreu. Cartea de judecata este formata din muntii si dealurile pamantului. Teatralitatea pasajului reuseste sa scoata si mai bine in evidenta vinovatia poporului inaintea dreptatii Divine. Desi anunta inevitabilitatea pedepsei, cartea scoate in evidenta clementa pe care o manifesta Dumnezeu ca judecator suprem, fata de Israel : “ Care Dumnezeu este ca Tine, care ierti nelegiuirea si treci cu vederea pacatele ramasitei mostenirii Tale ?. El nu tine mania pe veci, ci ii place indurarea ! “ ( Mica 7:18 ). Dumnezeu a stiut intotdeauna sa crute o ramasita a lui Israel pentru a-si putea continua implinirea planurilor Sale mesianice.
Asemenea tuturor celorlalti profeti, Mica subliniaza harul de care se bucura evreii in virtutea legamintelor
10.
incheiate de Dumnezeu cu ei : “ El va avea iarasi mila de noi, va calca in picioare nelegiuirile noastre si va arunca in fundul marii toate pacatele lor. Vei da cu credinciosie lui Iacov si vei tine cu indurate fata de Avraam, ce ai jurat parintilor nostri, in zilele de odinioara “. ( Mica 8:19-20 ).
Mesajul peste veacuri : Mica priveste peste orizontul timpului, anunta intruparea Fiului lui Dumnzeeu, in mica cetatea a Betleemului si proclama Domnia pe care El o va exercita asupra pamantului: “ Si tu , Betleeme, Efrata, macar ca esti prea mic intre cetatile de capetenie a lui Iuda, totusi din tine I-mi va iesi Cel
ce va stapani peste Israel si a carui obarsie se suie pana in vremuri stravechi, pana in zilele vesniciei. De aceia ii va lasa pana va naste cea care are sa nasca si ramasita fratilor Sai se va intoarce la copii lui Israel. El se va infatisa si va carmui cu puterea Domnului, Dumnzeului Sau : vor locui linistiti, caci El va fi proslavit pana la marginile pamantului. El va fi pacea noastra !” ( Mica 5:2-5 ).

                                                 SCHITA CARTII
1 ANUNTAREA PEDEPSEI 1-3         2. ANUNTAREA SLAVEI VIITOARE 4-5
a. Descrierea pedepsei, 1: 2-16              a. Slava Imparatiei, 4 : 1-8
b. Motivarea pedepsei, 2:1-13                b. Suferintele curatitoare, 4: 9-5;1
c. Destinatarii pedepsei :                        c. Aratarea lui Mesia :
Capeteniile lui Iacov, 3: 1-4                   La prima Lui venire, 5: 2-3
Profetii mincinosi, 3: 5-8                        La cea de a doua venire a Lui, 5:4-15
Cartea Ierusalim, 3:9-12.                      
3. INDEMN LA POCAINTA  6-7                          EPILOG : SLAVA VIITOARE 7: 11-20
a. Primul cap de acuzare, 6 : 1-5
b. Primul raspuns de aparare, 6 : 67
c. Al doilea cap de acuzare, 6: 8-16
d. Al doilea raspuns de aparare, 7: 1-10.

===========================================================================
NAUM :  Profetia lui Naum este asemanatoare unui poem cinematografic. Cartea nu transmite idei prin discursuri, ci printr-o succesiune ametitoare de imagini.
Titlul : Numele lui Naum inseamna in limba ebraica: “ mangaiere “ . Numele orasului Capernaum, in care s-a stabilit pentru o vreme Domnul Isus se traduce prin : “ Cetatea mangaierii “ . Mesajul lui Naum a adus mangaiere tuturor celor care traiau sub groaznica dominatie asiriana. Imperiul asirian a fost unul dintre cele mai crude din istorie. Jupuirea oamenilor de vii, smulgerea limbii sau taierea mainilor si picioarelor erau numai cateva din pedepsele celor care indrazneau sa nu se supuna Asiriei, sau care incercau sa se rascoale. In vremea lui Naum, Asiria era sinonima cu teroarea. Vestea despre apropiata ei pedepsire venea ca o briza racoritoare peste inimile si mintile arse de teama si suferinte.
Autorul : Singura informatie despre Naum ne-o pune la dispozitie textul din prefata profetiei lui : “ Naum, din Elcos “ ( Naum 1:1 ). Nu se stie cu siguranta unde s-a aflat aceasta localitate.
Data : Textul din Naum 3:8-10 vorbeste despre caderea Tebei ( No- Amon ), ca despre un eveniment petrecut recent, deci cartea trebuie ca a fost scrisa cu putin timp dupa anul 664 I.H.  Cetatea Teba a fost rezidita 10 ani mai tarziu, asa ca data scrierii nu poate fi plasata dupa anul 654 I.H.
Contextul istoric : Pocainta ninivenilor sub efectual propavaduirii lui Iona, nu a fost de prea multa durata. Asiria s-a intors curand la practicile ei vinovate. In anul 722 I.H., teama lui Iona s-a dovedit a fi fost intemeiata, caci Sargon al doilea cucereste si distruge Samaria, ducand in robie cele 10 semintii ale lui Israel. Pe vremea lui Naum ( cca. 660 I. H ), Asiria se afla la apogeul puterii si dominarii ei, imperiale. Sa prevezi in acel moment sfarsitul Asiriei, era un act de curaj si de instituire pe care numai un om cu acces la descoperirile dumnezeiesti asupra viitorului o putea face. Naum a fost un astfel de om cu capacitati supranaturale. Profetii din vechime mai erau numiti si “ vazatori “ . Nimeni nu a purtat vreodata mai pe merit acesta denumire ca Naum. Vedeniile primite de el de la Dumnezeu au functionat ca un veritabil
“ tunel al timpului “ prin care profetul a fost proiectat ca martor ocular al unor evenimente istorice care urmau sa se disfasoare peste alti multi ani de zile.
Sub Asurbanipal ( 669 - 633 I. H. ) Asiria si-a atins gloria existentei ei. Capitala imperiului, Ninive, devenise unul dintre cele mai fortificate si mai marete orase ale lumii. De jur imprejur, zidurile erau inalte de 35 de metrii si indeajuns de late, care de lupta sa poata trece paralel. Din loc in loc , zidul era
11.
prelungit in inaltime cu turnuri de peste 30 de metrii. In afara fortificatiilor zidului, cetatea mai era inconjurata si de un sant de apa, lat de 50 de metrii si adanc de 20 de metrii. Ninive parea imposibil de cucerit. Intre zidurile ei, populatia acumulase provizii pentru asediu de 20 de ani de zile. La vremea aparitiei ei, proorocia rostita de Naum parea un vis frumos, dar irealizabil. Totusi Dumnezeu a facut intocmai asa cum anuntase prin vocea Profetului. Naum anuntase ca Ninive va pierii din cauza unor “valuri ce se revarsa peste mal “ ( Naum 1:8 ). Si asa a si fost. In timpul asediului asezat de babilonieni Eufratul s-a
umflat din cauza ploilor si a rupt o parte din zidul prin care intra in cetate. Ostile cuceritorilor au intrat prin gaura aceea, iau nimicit pe locuitorii cetatii, au jefuit tot ce se putea jefui si apoi au pus foc. ( Naum 3:13, 15 ). Naum vestise deasemenea ca Ninive va fi “ ascunsa  “ ( Naum 3:11 ). Ruinele ei, uitate de timp, au fost redescoperite abia in anul 1842 D. H., facandu-i inca o data sa taca pe cei care timp de secole batjocorise  competenta istorica a Bibliei.
Continutul : Profetia lui Naum este un reportaj la fata locului despre distrugerea cetatii Ninive. Condamnarea si pedepsirea ei pot fi o pilda pentru judecata pe care o va rosti Dumnezeu impotriva intregii lumi pacatoase si razvratite. Proclamatia lui Naum despre soarta cetatii Ninive, nu mai este o chemare la pocainta, ca pe vremea lui Iona, si publicarea unui verdict ireversibil. Cartea lui Naum este un excelent studiu in caracterul lui Dumnezeu. Atributele lui sunt prezentate in toata splendoarea si echilibrul lor. In textul lui Naum 1:2, 3, 6, 7, gasim pe de o parte trasaturile  maniei lui : “ Domnul este un Dumnezeu gelos si razbunator “ … plin de manie… tine manie pe vrajmasii Lui….. Cine poate sta impotrica urgiei Lui ? “ iar pe de alta trasaturile bunatatii lui vesnice” “ Domnul este indelung rabdator, … Domnul este bun, El este un loc de scapare in ziua necazului ; si cunoaste pe cei ce se incred in El ” Iona ne-a aratat un Dumnezeu al iubirii si al harului, Naum ne arata un Dumnezeu al sfinteniei, “ de o mare tarie si care nu lasa nepedepsit pe cel rau “ ( Naum 1:3 ).
Mesajul peste veacuri : “ Ce seamana omul, aia va culege “ spune proverbul Biblic. Cartea lui Naum este un avertisment pentru toti aceia care se impietresc in timpul indelungii rabdari a lui Dumnezeu, crezand ca pedepsirea lor nu va veni nici o data. “ Unde este fagaduinta venirii Lui ? Caci de cand au adormit parintii nostri, toate raman asa cum erau de la inceputul zidirii. ( 2 Petru 3:4 ). Ninive este un “ tip “ pentru toate acele neamuri care ii intorc spatele lui Dumnezeu. Puterile lumii si-au inchipuit mereu ca pentru o indelungata dominatie este nevoie de putere militara si economica. Profetia lui Naum ne arata insa ca Ninive s-a prabusit din cauza pacatului ( Naum 3:1-7 ). Persoana sau natiunea care in mod deliberat si hotarat il refuza pe Domnul, se indreapta deliberat si hotarat spre distrugere. Mesajul acesta a fost necessar
atunci si ramane necesar si astazi.  
                                          SCHITA CARTII
1. MARETIA LUI DUMNEZEU                    2. JUDECATA DIVINA
a. Maretia atributelor Sale, 1:2-8                       a. Provocarea, 2:1-2
b. Marimea maniei Sale, 1:9-14                         b. Pustiirea 2:1-3:19.

============================================================================

 HABACUC : Cartea lui Habacuc este o cantare in noapte. Inima omului este un nesfarsit obiect de studiu, Nu exista doi oameni la fel si deci nici doi Prooroci identici. Habacuc este unic in felul in care reactioneaza in fata revelatiei Divine. Aceasta carte nu este un mesaj catre oameni, ci un dialog intre mintea Profetului care dorea sa inteleaga si inima lui Dumnezeu care nu vrea intotdeauna sa explice.
Titlul : cartii este este numele autorului ei: “ Habacuc “ si se poate traduce prin “ cel ce tine in brate “ .
Autorul : Habacuc a fost contemporan cu Ieremia si a activat in perioada de dinaintea ducerii imparatiei lui Iuda in robia Babiloniana. Profetul a fost un om cu un caracter sensibil si duios care a indeplinit slujba de “ strajer “ spiritual pus de Dumnezeu,  peste poporul Sau. “ ( M-am dus in locul meu de straja si stam in turn ca sa veghez sa vad ce are sa-mi spuna Domnul “ - ( Hab.2;1).
Data scrierii : Habacuc a activat ca Profet in secolul 7 dinaintea lui Hristos, in perioada robiei babiloniene.  
Contextul istoric : Cu ani de zile inainte de aparitia lui Habacuc, Profetul Isaia il anuntase pe Ezechia, Imparatul lui Iuda, ca toata visteria imparatiei lui va fi luata si dusa la Babilon, ( Isaia 39 :6,7 ). Pe vremea aceia insa, toata lumea se temea de Asiria. Babilonul a inceput sa constituie o amenintare numai dupa caderea cetatii Ninive. Cand Egiptul a venit sa dea o mana de ajutor in asedierea si cucerirea cetatii Ninive, Iosua care era supus al Asiriei, I-a iesit in cale sa-l opreasca din drum si a fost ucis in lupta de la Meghido
12.
( 2 Imp. 23:28 -30). Fiul lui Iosia, Ioahaz, a apucat sa domneasca numai trei luni, caci a fost luat “ostatic “ in Egipt de faraonul Neco, care a asezat in locul lui pe pe celalalt fiu al lui Iosia, Eliachim ( 2 imparati 23:31 -37 ). Neco ia schimbat numele in Ioiachim. Acosta a fost imparatul de trista amintire care a ars sulul cartii lui Ieremia. ( Ieremia 36 ). Pe vremea lui, babilonienii s-au infruntat cu egiptenii si i-au invins la Carchemish, langa raul Eufrat. Urmarindu-i pe Egiptenii care se retrageau, Nabucadnetar a asediat si Ierusalimul si l-ar fi cucerit fara indoiala, daca vestea mortii tatalui sa, Nebopolazar, nu l-ar fi fortat sa se
intoarca de urgenta acasa. Asa cum anuntase Habacuc, Babilonul devenise o amenintare pentru Iuda.
Continutul : cartea lui Habacuc este un unicat intre cartile profetice, Ea nu este un mesaj catre popor, ci o discutie intre Profet si Dumnezeul care-l ridicase in slujba. Textul ei nu anunta prea multe evenimente, ci cauta sa rezolve o problema. Habacuc era incurcat cu dreptatea hotararilor lui Dumnezeu in istorie. Mintea lui nu putea intrezari justetea hotararilor Divine. Confuz si curios el cere o audienta si un raspuns de la Domnul. Cartea ne prezinta un om care, desi se increde in Dumnezeu, este perplex in fata hotararilor Lui. Dilema lui Habacuc este de o dubla natura: (1 ) De ce ingaduie Dumnezeu ca nelegiuirea crescanda din Iuda sa ramana nepedepsita ? ( Hab.1:2-4 ) si (2) Cum se poate un Dumnezeu Sfant si drept sa se gandeasca sa pedepseasca vinovata Imparatie a lui Iuda, prin si mai vinovatul Babilon ? ( Hab.1;12-2:1 ). Raspunsurile pe care I le da Dumnezeu la aceste doua interbari sunt consemnate in ( Hab. 1:5-11 si Hab. 2;2-20 ). Cartea se incheie apoi cu o oda de lauda la adresa suveranitatii si autointelepciunii Divine. Textul cantarii de lauda este unul dintre cele mai frumoase din Biblie si  a fost asezat de evrei pe muzica si cantat la serviciile de la Templu.
Cuvinte cheie si teme carcateristice : Are voie un om sa chestioneze justetea hotararilor lui Dumnezeu ?
Aceasta este o problema pe care o ridica Profetia lui Habacuc. Raspunsul pe care-l da cartea este ca omul are dreptul sa intrebe, dar raspunsul care-l va primii de la Domnul va mari uneori si mai mai mult neintelegerea omului. Mintea noastra limitata in circumstante de timp si spatiu nu poate patrunde justetea planurilor lui Dumnezeu in istorie. Suferintele nentelese de astazi vor fi cu siguranta explicate de Dumnezeu “ in ziua aceia “ . Pana atunci, ne spune Habacuc, “ cel neprihanit va trai prin credinta “ ( Hab. 2:4 ). Tema cuprinsa in principiul acesta este temelia pe care a fost construita mantuirea oferita de Noul Testament. Habacuc 2:4 este citat de trei ori in textele doctrinare fundamentale din epistole ( Rom 1:17 Gal.3:11; Evrei 10:38 ).
Un alt lucru important din cartea lui Habacuc este atitudinea proorocului atunci cand are o problema. El nu merge la oameni pentru rezolvare, ci se retrage in singuratatea partasiei cu Dumnezeu asteptand “ in tacere ajutorul Domnului “. O astfel de atitudine este intotdeauna rasplatita de Domnul. Nu este adevarat ca  Domnul nu mai vorbeste ca altadata ! Este insa adevarat ca oamenii nu mai stiu sa asculte ca in alte timpuri ! “ Domnul insa este in templul Lui cel Sfant . Tot pamantul sa taca inaintea lui “ ( Hab. 2:20 ).

                                                              SCHITA CARTII
1. UN PROFET CU PROBLEME                                    2. ODA CREDINTEI
a. Problema # 1:                                                                 a. lauda pentru persoana Domnului, 3:1-2
De ce ingaduie Dumnezeu propasirea raului ?1:2-4           b.lauda pentru puterea Domnului, 3: 4-7
b. Raspunsul, 1:5-11                                                           c. lauda pentru scopurile Domnului, 3:8-16
c. Problema # 2                                                                   d. lauda asezata pe temelia credintei, 3;17-19.
Cum poate folosi Dumnezeu un neam mai rau
Pentru pedepsire raului lui Iuda ?, 1:12-2;1
d. Raspunsul, 2:2-20
============================================================================
 TEFANIA : “ Voi nimici totul de pe fata pamantului, zice Domnul. Tacere inaintea Domnului Dumnezeu ! Caci ziua Domnului este aproape, caci Domnul a pregatit jertfa, Si-a sfintit oaspetii”, (Tef. 1:2,7 ). Nota; acest calculator nu are decat litera “ T”.
Titlul : Numele Profetului, care formeaza si titlul cartii vine de la doua cuvinte ebraice :” Tefan - Iah” care se pot traduce prin “ Dumnezeu care ascunde “
Autorul : Tefania este singurul Profet care merge cu propria linie genealogica pana la a patra generatie : “ Tefania, fiul lui Cusi, fiul lui Ghedalia, fiul lui Amaria, fiul lui Ezechia” ( Tef.1:1 ). Motivul acestei prezentari este acela al sublinierii apartenentei lui la linia Davidica. Tefania a fost un print din familia lui David care a fost chemat de Dumnezeu la slujba profetiei. El a fost deci ruda de sange cu imparatul Iosia, in
13.
timpul caruia si-a desfasurat activitatea. Se prea poate ca influenta lui Tifania sa fi fost unul din factorii care l-au influentat pe Iosia la miscarea de trezire spirituala a tarii.
Contextul istoric : Tefania este Profetul nemultumit in timpul de trezire spirituala. Domnia lui Iosia a adus in Iuda o vreme de intoarcere la litera si ritualul religios din “ vremurile bune “. prima reforma a lui Iosia
s-a produs in anul 628 I.H. in cel de al doisprezecelea an de domnie  ( 2 Cron. 34 : 2-7 ). Imparatul a inlaturat altarele lui Ball, a daramat stalpii idolesti si a ars casele profetilor mincinosi pe altarele lor. Sase
ani mai tarziu ( 622 I.H.), cea de a doua miscare de reforma condusa de Iosia s-a produs atunci cand preotul Hilchia a gasit cartea Legii in Templu ( 1 Cron, 34:8-35:19 ).  Aceste doua reforme au fost insa prea mici si au venit prea tarziu. Schimbarea a fost mai mult administrativa, decat spirituala ( 2 Imp. 22;23 ) . Proorocul Hulda i-a spus lui Iosia ca Dumnezeu apreciaza intentiile lui bune, dar ca poporul neanfranat si neschimbat in trairile lui va terebui pedepsit cu asprime ( 2 Imp. 22;15-20 ). Inoirea facuta in tara de Iosia a fost mai mult o reforma, decat o renastere. Acest lucru a fost proclamat cu tarie de Ieremia: “… vicleana Iuda, nu s-a intors la Mine din toata inima ei, ci cu prefacatorie ”. ( Ieremia 3:6-10 ).
Continutul cartii : Nu este de mirare deci ca Tefania nu pomeneste nimic despre reformele religioase ale lui Iosia. Analiza lui asupra starii spirituale a poporului a mers dincolo de straturile superficiale ale aparentelor. Ceea ce a vazut el in starea evreilor a fost nestatornicie, pacat si nelegiuire. Expunand public vinovatia oamenilor, Tefania striga cu putere anuntand venirea “ zilei Domnului “ . Acest uragan al furiei Divine se va napusti peste tara si o va face una cu pamantul. Tefania si Ioel au cantat impreuna oda razbunari lui Dumnezeu asupra imparatiei lui Iuda. Dincolo de vremea pedepsei, Tefania vede si el vremea indurarii si a slavei : “ Voi lasa in mijlocul tau un popor smerit si mic, care se va increde in numele Domnului. Bucura-te si salta de veselie din toata inima ta, fiica Ierusalimului. Domnul Dumnezeul tau este in mijlocul tau ca un viteaz care poate ajuta ; se va bucura de tine cu mare bucurie, va tacea in dragostea Lui si nu va mai putea de veselie pentru tine. In ziua aceia va voi aduce inapoi ; caci va voi face o pricina de slava si de lauda intre toate popoarele pamantului “ Tef. 1:14, 15; 2;3 ).
Cuvinte cheie si teme caracteristice : Tefania este cunoscut pentru vehementa cu care proclama  “ venirea zilei Domnului “ ( Tef. 3:12, 15 ; 2:3 ).
Mesajul cartii : Mesajul cartii este clar : Dumnezeu nu poate fi inselat cu aparente trecatoare. El cunoaste si cerceteaza inima. Jumatatile de masura in pocainta sunt sinonime cu nepocainta. O jumatate de trezire spirituala este insuficienta pentru mantuire tot asa cum este insuficienta o scara prea scurta sau un pod numai pe jumatate terminat.

                                          SCHITA CARTII

1. O PRIVIRE INAUNTRU- MANIE ASUPRA LUI IUDA
a. Pedeapsa asupra lui Iuda, 1:1-18
b. Indemn la pocainta, 2:1-3

2. O PRIVIRE IN JUR - MANIE ASUPRA NEAMURILOR
a. Vest si est: Filistia si Moabul, 2:4-11
b. Sud si nord : Etiopia si Asiria, 4:12-15
c. Vai- uri asupra Ierusalimului, 3 : 1-8

O PRIVIRE DINCOLO DE TIMP- VREMEA TAMADUIRII
a. Convertirea Neamurilor, 3:9
b. Restaurarea poporului Legamantului, 3:10-15
c. Slava se va intoarce in Ierusalim, 3:16-20.
===========================================================================
HAGAI : Hagai, Zaharia si Maleahi sunt cei trei Profeti care au fost ridicati de Dumnezeu intre evrei dupa revenirea din robia babiloniana. Cartile lor trebuesc citite pe fondul evenimentelor istorice descrise de Ezra, Neemia si Estera.
Titlul : cartea poarta numele celui ce a scris-o ; “ Hagai “. Acest nume este o prescurtarea lui “ Hagaiah “ si se poate traduce prin “ sarbatoarea Domnului “.
Autorul :Numele lui Hagai este mentionat de 9 ori in textul cartii. ( Hagai 1;1, 3,12, 13, 2;1, 10,13, 14,20 ).
14.
Data : Timpul cand a activat Hagai este foarte usor de aflat din datele pe care pe care ni le furnizeaza textul la inceputul fiecarui capitol. Profetul si-a rostit mesajele intr-un interval de numai patru luni, intre 1 Septembrie si 24 Decembrie 520 I.H. Ne aflam la 15 ani dupa decretul dat de Imparatul persan Cir, prin care s-a ingaduit evreilor sa se reintoarca in tara lor si sa-si recladeasca Templul.
Contextul istoric : In urma decretului dat de Cir ( 538 I.H.), o “ ramasita “ din numarul total al evreilor raspanditi prin tarile imperiului s-au intors acasa. In convoiul condus de Zorobabel s-au inapoiat
aproximativ 50, 000 de iudei. Restul, estimat la cateva milioane au preferat sa ramana prin tinuturile in care-si facuse un rost si o situatie. In tara s-au intors mai ales preotii, levitii si saracii. Entuziasmul reconstruirii pe ruinele trecutului glorios s-au spulberat insa repede sub povara greutatilor si sub amenintarile dusmanilor care nu vedeau cu ochi buni intarirea nationala si refacerea religioasa a poporului ales. ( Ezra 4:60 ). Gasind ca este mai usor sa astepte vremuri mai prielnice, de cat sa riste o infruntare directa cu dusmanii, evreii au stopat orice incercare de reconstructie a Templului in anul 534 I. H. Au trecut asa 14 ani de asteptare. Incet, incet poporul si-a rezidit case pe temeliile vechilor asezari ale Ierusalimului. Templul iesise din preocuparile lor. Preocuparea pentru progresul economic fusese luata ca scuza pentru neglijarea vietii religioase de inchinaciune. In acest context, Dumnezeu ii ridica pe Hagai si pe Zaharia sa mustre poporul si sa-l indemne la reluarea construirii casei Domnului. Zaharia incepe sa prooroceasca intre cel de aldoilea si cel de al treilea mesaj al lui Hagai. Sub impulsul indemnurilor lor, poporul se apuca de treaba ( 520 I.H. ) si reconstructia este terminata in anul 516 I.H. ( Ezra 6:15 ). Din Talmud aflam ca in aceasta noua cladire a Templului, evreii nu au mai avut nici chivotul legamantului si nici Urim si Tumim.
Continutul cartii : Mesajul prophetic rostit de Hagai a constant intr-o serie de 4 cuvantari. Continutul lor a alternat intre mustrare  ( primul si al treilea ) si incurajare ( al doilea si al patrulea ). Poporul ajunsese mai preocupat de infrumusetarea caselor proprii decat de refacerea casei Domnului. Aceasta delasare in probleme religioase n-a fost usor de vindecat. Hagai a profetit numai patru luni, dar Dumnezeu L-a ridicat apoi pe Zaharia, care a profetit timp de 3 ani de zile. Dupa ei Dumnezeu a continuat sa mustre si sa indemne poporul prin Maleahi. Mesajul Proorocului Hagai este o chemare la o reasezare a prioritatilor in ierarhia stabilita de Dumnezeu. El avertizeaza poporul de pericolul neglijentei in slujirea Domnului. Hagai le arata evreilor ca atata timp cat ei nu se vor angaja sa-l slujeasca pe Domnul, Dumnezeu le va incurca treburile si le va opri binecuvantarea: “ Uitati-va cu bagare de seama la caile voastre ! Va asteptati la mult si iata ca ati avut putin, l-ati adus acasa dar eu L-am suflat. Pentru ce ? Zice Domnul ostirilor. Din pricina Casei Mele, care sta daramata, pe cand fiecare din voi alearga pentru casa lui “ ( Hagai 1:7,9 ).
Cuvintele cheie si temele caracteristice : Cartea lui Hagai marcheaza o piatra de hotar in istoria lui Israel. Rezidirea Templului nu s-a facut oricand. Data fusese aleasa de Dumnezeu din vesnicie. Acesta a fost motivul pentru care, tocmai atunci Domnul a trezit duhul lui Zorobabel prin lucrarea lui Hagai si a lui Zaharia. Se implinise cei 70 de ani de “ pustiire “ randuiti de Dumnezeu asupra Ierusalimului si asupra Templului. Ieremia anuntase ca : “ Tara aceasta va fi o paragina, un pustiu si neamurile acestea vor fi supuse Imparatului Babilonului timp de 70 de ani. ( Ier. 25:11 ). La incheierea acestei perioade, ingerul din cartea profetului Zaharia intreaba: “ Doamne al ostirilor pana cand nu vei avea mila de Ierusalim si de catatile lui Iuda, pe care Te-ai maniat in acesti 70 de ani ? “ ( Zah. 1:12 ). Profetul Hagai este cel trimis sa anunte celor din Ierusalim raspunsul Domnului : “ Din ziua aceasta, I-mi voi da binecuvantarea Mea “ .  
( Hagai 2:19 ).
Mesajul cartii : Intreaga intamplare este o ilustratie  desavarsita pentru afirmatia Domnului Isus Hristos din Matei 6;33: “ cautati mai intai Imparatia lui Dumnezeu si neprihanirea Lui si toate celelate lucruri vi se vor da pe deasupra.
                                                    SCHITA CARTII
1. INDEMN LA REINCEPEREA REZIDIRII TEMPLULUI ( 1:1-15 ).
Expresia caracteristica: “ Suiti-va pe munte, aduceti lemne si ziditi Casa !”
2. IMBARBATARE SI INCURAJARE ( 2:1-9 ).
Expresia caracterisica : “ Fi tare ..Caci eu sant cu voi si Duhul Meu este in molecule vostru “ ( Hagai2:4-5 ).
3. INDEMNARE SI PROCLAMARE ( 2:10-19 ).
Expresia caracterisica : “ Dar din ziua aceasta Imi voi da binecuvantarea  Mea “ ( Hagai 2;19 ).
4. CONFIRMARE ( 2:20-23 ).
Expresia caracteristica : “ In ziua aceia, te voi lua si te voi pastra ca pe o pecete “ caci Eu te-am ales “
( Hagai 2:23 ).
============================================================================
15.
ZAHARIA : Desi este mult mai scurta, cartea lui Zaharia poate fi asezata alaturi de profetiile lui Isaia, Daniel si Ezechel in ceia ce priveste bogatia de informatii asupra “ vremurilor viitoare “. Impreuna aceste patru carti, sunt corespondentul Apocalipsei din Noul Testament.
Titlul : cartea poarta numele autorului ei, “ Zekar - iah ’ si se traduce prin : “ Dumnezeu Isi aduce aminte “, nume care nu se poate mai potrivit pentru cel ce anunta reinceperea vremurilor de binecuvantare asupra
Israelului.
Autorul : Zaharia este un nume dat copiilor nascuti la batranete. In textul Scripturii ne intalnim cu nu mai putin de 29 de personaje care au purtat aceasta numire.
Profetul Zaharia a fost “ fiul lui Berechia, fiul lui Ido “ ( Zah. 1:1 ). Ca si predecesorii sai, Ieremia, si Ezechel, Zaharia a apartinut neamului preotesc ( Ezra 51;6:14, Neemia 12:4,16). El a fost nascut in Babilon  iar cand imparatul Cir a dat decretul reintoarcerii, a venit impreuna cu bunicul sau inapoi in Palestina. A fost chemat de Dumnezeu la slujba profetiei inca de tanar ( Zah. 2:4 ) si a activat la inceput impreuna cu mai varstnicul Hagai ( Ezra 5;1; 6:14 ). Lucrarea lui s-a intins pe o perioada de trei ani de zile. Domnul Isus ne spune in Matei 23: 35 ca Zaharia a fost “ omorat intre Templu si altar “, sfarsind la fel cu un alt purtator al aceluiasi nume ( 2 Cron. 24:20-21 ).
Data : Impreuna cu Zorobabel, capetenia poporului, Iosua, marele preot si Hagai Profetul, Zaharia a fost folosit de Dumnezeu in Jerusalim incepand cu anul 520 I.H.
Contextul cartii : ca si Hagai, Zaharia este un Profet al reconstructiei. El este ridicat de Dumnezeu sa vorbeasca evreilor care se intorsesera in Palestina dupa cei 70 de ani petrecuti in robia babiloniana. Altadata un popor puternic si vestit, evreii ajunsese sa locuiasca in tara lor doar datorita bunavointei unui conducator al lumii de atunci. Situatia lor materiala, politica si sociala era vrednica de toata mila. In acest context, Dumnezeu Ii foloseste pe Hagai si Zaharia sa le spuna celor care s-au intors ca nu trebuie sa se opreasca la prezentul dezolant, ci trebuie sa spere si sa lucreze pentru viitorul glorios pe care li l-a pregatit Iehova. Hagai are un mesaj mai aspru si mai critic; prin Zaharia, Dumnezeu lucreaza altfel: El trece repede peste neajunsurile prezentului si cauta sa-i incurajeze pe cei din Ierusalim descoperindu-le viitorul stralucit care ii asteapta. Zaharia este un vestitor al slavei si al lucrarii lui Mesia.
Continutul cartii : Pentru a descrie planurile viitoare pe care Le-a facut Dumnezeu cu poporul ales, Zaharia foloseste o serie de opt vedenii, patru predici si doua rostiri profetice. Primele opt capitole ale cartii au fost scrise ca o incurajare a poporului in lucrarea de rezidire a Templului. Ultimile 6 capitole au fost adaugate dupa terminarea reconstructiei si prevestesc lucrarea lui Dumnezeu prin Mesia. Mesajul din cartea lui Zaharia trece de la stapanirea popoarelor straine la stapanirea lui Mesia, de la pedeapsa la vremuri de pace si de la nelegiuire la trairea in sfintenia prezentei Domnului.
Cuvinte cheie si teme caracteristice  In cartea lui Zaharia exista o extraordinara amanuntita prezentare a lucrarii lui Mesia :
Hristos “ Odrasla “- Zah.3:8
Hristos “ Robul Domnului “ - Zah. 3:8
Intrarea in Ierusalim calare pe un magarus - Zah. 9:9
Hristos “ Pastorul cel bun “ - Zah. 9:16; 11;11
Hristos, pastorul lovit cu oile risipite - Zah. 13:7
Hristos, vandut pe 30 de arginti, 11:12-13
Hristos cu mainile strapunse- Zah.12:10
Hristos, Mantuitorul poporului Sau - Zah. 12:10; 13:1
Hristos, ranit in casa celor ce-L iubeau - Zah. 14:3-8
Hristos, incoronat la venirea Lui - Zah. 14
Mesajul peste veacuri : In afara de confirmarea lui Isus din Nazaret ca Mesia prin implinirea profetiilor sale, Zaharia ne ofera o lectie de spiritualitate in textul din capitolul 7. O delegatie venita din partea oamenilor din Betel il intrebase daca trebuiesc reluate ritualurile sarbatoresti de altadata. Raspunsul dat de Zaharia este o lectie care nu si-a pierdut nici astazi valabilitatea : Sarbatorile fara suportul unei vieti de ascultare fata de Domnul sunt fara nici o valoare inaintea ochilor Lui.

                                                          SCHITA CARTII
1. PROFETII DE INCEPUT
a. Chemare la pocainta, 1:1-6                                g.Vedenia sulului de carte zburator, 5:1-4
16.                                                                            
b.Vedenia calaretilor, 1:7-17                                 h.Vedenia femeii cu efa, 5;5-11
c.Vedenia celor patru coarne, 1:18-21                   i.Vedenia celor patru care,6:9-15
d.Vedenia celui  cu cumpana, 2:1-13                     j.Incoronarea lui Iosua, 6:9-15
e.Vedenia marelui preot, 3:1-10                            2.PROFETII TARZII 9-14
f.Vedenia sfesnicului de aur, 4:1-14                      a.Sosirea Imparatului- Pastor, 11
                                                                               b.Ranirea si uciderea Imparatului -Pastor, 11
                                                                               c.Biruinta finala si incoronarea in slava, 12-14  
============================================================================
Maleahi : Cartea lui Maleahi este ultima carte a Vechiului Testament. Maleahi este ultimul glas care rasuna in Israel inainte ca vocea Profetilor sa amuteasca pentru cateva sute de ani.
Titlul : cartea poarta numele autorului ei “ Maleahi “, un derivat de la “ Mal-ac- Iah “ care se poate traduce prin “ Mesagerul lui Iehova”.
Autorul : Profetul Maleahi a fost ridicat de Dumnezeu in Israel la putin timp dupa activititatea desfasurata de Neemia. Personalitatea si familia Profetului sunt complet necunoscute. Asa cum il arata si numele, Profetul este important numai pentru mesajul pe care il poarta, nu si prin sine insusi.
Data : Cu siguranta ca ne aflam dupa revenirea evreilor in Ierusalimul lui Iuda, la suficient timp dupa activitatea lui Neemia pentru ca poporul s-o fi luat iarasi pe cai gresite. Zelul preotilor si al poporului se stinsese. Activitatea religioasa cazuse iarasi prada formalismului. ( Mal. 3:14) si acesta incomplet si neconform cu  Legea ( Mal. 1:14 ). Ultima data cunoscuta despre activitatea lui Neemia in Jerusalim a fost anul 430 - 397 I.H.
Contextul istoric : Data la care Dumnezeu L-a ridicat pe Maleahi in Israel este legata direct de profetia rostita de Daniel asupra Ierusalimului. Daca va aduceti aminte, Profetului i se spusese ca asupra Ierusalimului vor trece pana la vremea sfarsitului 70 de saptamani de ani ( Dan. 9;24 ). Exprimarea lui a parut putin neclara si inutil complicata prin felul in care a facut el enunerarea acestor saptamani : “ Vor trece sapte saptamani; apoi ..sasezeci si doua de saptamani “ ( Dan 9:25 ). Ce a fost asa de important dupa primele sapte saptamani pentru ca Proorocul sa marcheze acea “ borna “ din scurgerea vremii ? Este greu sa gasim un raspuns mai bun decat faptul ca la “ sapte saptamani “ de ani in Israel a incetat activitatea profetica. Mesajul rostit de Maleahi a fost evenimentul care a marcat scurgerea primelor sapte saptamani de ani din calendarul profetic hotarat de Dumnezu asupra Israelului.  Problemele din vremea lui Maleahi seamana foarte mult cu cele intalnite de Neemia in activitatea lui : o preotie corupta ( Mal. 1:6 ; Neemia 13 :10-13 ) si casatorii incheiate cu femei in afara Israelului ( Mal. 2:10 -16; Neemia 13 : 23 -28 ).
Continutul scrierii : Scrisa in forma clara a unui dialog intre Dumnezeu si evrei, cartea lui Maleahi este un apel insistent la pocainta si la intoarcerea la Dumnezeu. Profetia se imparte simetric in doua parti : in primele doua capitole apelul la pocainta este motivat de starea prezenta a poporului, iar in ultimate doua capitole chemarea la pocainta este motivata de venirea “ zilei Domnului “.
Cuvinte cheie si teme caracteristice : Intreaga carte este un manifest impotriva indepartarii de Dumnezeu. Textul ei poate fi folosit foarte bine pentru ai trezi pe cei care s-au “ ratacit “ in sentimentele lor fata de Domnul. Punctul culminant al profetiei este Maleahi 3: 1, 2 : “ Iata voi trimite pe solul Meu ; el va pregati calea inaintea Mea. Si de odata va intra in Templul Sau Domnul pe care-L cautati ; Solul legamantului pe care-l doriti;… Cine va putea sa sufere insa ziua venirii Lui ? Cine va ramane in picioare cand Se va arata El ? “ Maleahi intinde mana peste aproximativ patru sute de ani si leaga vechiul Testament de Noul Testament prin vestirea lucrarilor lui Ioan Botezatorul  si ale Domnului Isus. Numirea de “ mesager al lui Iehova “ I s-a potrivit de minune lui Maleahi, dar tot la fel de bine prin “ Sol al Domnului “ poate fi inteles Ioan Botezatorul si chiar Domnul Isus.
Cuvant de incheiere : Se cuvine sa subliniem cateva lucruri care-l fac pe Maleahi : omul care inchide canonul Vechiului Testament :
1. Cartea lui se incheie cu un cuvant semnificativ pentru starea in care a ajuns poporul sub administratia Legii Mozaice : “ Blestem “ ( Mal. 4:6 ). Neascultarea evreilor a atras asupra lor dezlantuirea pedepsei. Trebuia ca “ Cineva “ sa vina si sa inlature acest blestem care apasa greu asupra poporului.
2. Profetia lui Maleahi contine anuntarea venirii Domnului Isus. ( Mal. 3:1-3 ). El este Cel “ s-a facut blestem pentru noi “ lasandu-se sa fie atarnat in locul nostru pe lemnul Crucii.
3. Maleahi publica un avertisment pentru toti cei ce asteapta ziua Domnului. Exista pericolul asteptarii Domnului intr-o atitudine gresita. Scepticismul, indiferenta si formalismul sant semnele ei carcteristice.

17.
4. Maleahi anunta preocuparea lui Dumnezeu pentru cei care nu-L uita ( Mal. 3:15-18 ). “ O carte de aducere aminte a fost scrisa inaintea Lui, pentru cei ce se tem de Domnul si cinstesc Numele Lui “.
Cartea lui Maleahi se incheie intr-o atmosfera de neglijenta si necinstire al Numelui lui Dumnezeu. Doar membrii unei “ ramasite “ mai vorbesc unul cu altul soptind incet: “ Stii ca El vine ?”, “ Da stiu “. Dumnezeu nu-I uita pe acestia si-I noteaza pentru binecuvantarea lor vesnica.

                                                     SCHITA CARTII

1. PRIMUL APEL 1-2                                                2. AL DOILEA APEL
a. Grija parinteasca, 1:1,5                                           a. Venirea Solului Domnului, 3:1-6
b. Inselaciunea, 1:6-14                                                b. Hotie, 3:7-12
c. Necredinciosia, 2-1-9                                              c. Aroganta, 3:13- 15
d. Casatorii nepermise, 2 :10-12                                 d. “ Ramasita credincioasa “, 3: 16-18
e. Divorturi, 2:13-16                                                   e. Ziua Domnului, 4:1-6.
f. Obraznicie, 2;17

============================================================================
SFARSITUL EXPLICARII SI INTRODUCERII IN VECHIULUI TESTAMENT. VA URMA SCRIEREA NOULUI TESTAMENT. DOMNUL DUMNEZEU SA FIE MEREU LAUDAT. Reeditat Constantin ( Costel ) Calin. 07.22.2019. 17 pagini.
============================================================================
THE END. SFARSIT. ACEASTA CARTE CONTINE 17 PAGINI CORECTATE.

No comments:

Post a Comment